Erica iubește frigul

0

Erica iubeşte frigul şi înfloreşte bogat, decorând grădina pe timp de iarnă. Florile de Erica rezistă foarte bine sub zăpadă, fiind una dintre puţinele plante care decorează grădinile pe timp de iarnă. Erica crește în tufe compacte, cu formă globulară, care, în funcție de specie, pot atinge între 20 cm sau chiar 150 cm înălțime.

Genul Erica este originar din Europa şi Africa de sud. Face parte din familia Ericaceae, fiind înrudită cu multe dintre plantele îndrăgite de noi pentru florile lor deosebite. Dintre speciile acestui gen cele mai cultivate sunt E. carnea, E. mammosa, E. gracilis, E. vagans, E. melanthera şi E. hyemalis. Erica este o plantă decorativă atât prin flori, cât şi prin frunze, putând fi cultivată în casă, dar şi în grădină, întrucât rezistă bine peste iarnă.

Citește și Sparanghelul, sfaturi de cultivare

Frunzele ei sunt veșnic verzi și cresc pe crenguțe asemănătoare ramurilor de brad – motiv pentru care a și primit denumirea populară de brăduț. Florile – niște clopoței minusculi ce cresc des pe ram – pot avea culori de la alb la roșu intens, trecând prin toate nuanțele de roz și lila. Și sunt atât de multe, încât întreaga plantă capătă întreaga toamnă și chiar și iarna culoarea lor.

Sper că te-am convins acum – o așa frumusețe de plantă nu trebuie să lipsească din grădinia ta! Iar dacă stai la bloc, pune-ţi câteva exemplare de Erica pe balcon. Planta arată foarte bine în vase scunde şi largi, smălţuite în culori asortate cu florile.

Citește și Romanesco, leguma extraterestră

Cum se îngrijește Erica?

Erica se înmulţeşte uşor în timpul primăverii, prin butaşi de lăstari puşi în amestec de turbă şi nisip. Planta preferă un sol uşor acid, bine drenat, cu umiditate destul de ridicată. Ca poziţie, trebuie plantată în plin soare sau măcar penumbră pentru o bună dezvoltare. Plantarea se face de preferinţă primăvara, în sol acid, dar amestecat cu nisip pentru un drenaj bun.

De ce nu înflorește Erica?

Dacă ai observat că exemplarul tău de Erica îngălbeneşte, frunzele îi pică, iar florile întârzie să apară, asigură-te dacă plantei îi sunt îndeplinite cerinţele minime de lumină, aciditate a solului și drenaj şi un regim hidric propice speciei. Astfel, în cazul în care nu are suficientă lumină, trebuie mutată într-un loc potrivit. În substrat se poate încorpora turbă acidă şi nisip care va asigura un drenaj mai bun. În ceea ce priveşte udarea, apa trebuie administrată regulat, dar trebuie avut grijă să nu stagneze, deoarece băltirea nu este benefică rădăcinilor plantei.

Citește și Rubarba, fruct sau legumă?

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply