Ce înseamnă pichetarea terenului?

0

pichetarea terenului

Pichetarea terenului constituie o lucrare prin care se marchează pe teren cu ajutorul picheților locurile unde vor fi plantați pomii atunci când vrei să înființezi o livadă nouă.

Pichetarea terenului plan

În vederea încadrării parcelei pe care vrem să înființăm o livadă nouă pe un teren plan se trasează mai întâi o linie de bază de regulă, paralelă cu șoseaua sau cu latura lungă a terenului. Sistemul de pichetat ales este dat de figura geometrică ce se realizează pe teren cu ajutorul a trei, patru picheți (țăruși de lemn sau de metal) și care poate fi un pătrat, un dreptunghi sau un triunghi. Denumirea acestor forme este atribuită și sistemelor de pichetat.

Pichetarea terenului, diverse sisteme

La pichetatul în pătrat, distanțele dintre rânduri sunt egale cu cele dintre pomii de pe rând. Acest tip de pichetat se folosește în general pentru înființarea plantațiilor clasice și pe terenuri plane. Pichetatul în dreptunghi, cu distanțele mai mari între rânduri și mai mici între pomii de pe rând, se utilizează mai mult pe terenurile plane sau cu pantă ușoară, pentru toate tipurile de livezi. Pichetatul în triunghi oferă pomilor condiții mai bune de captare a luminii directe și de distribuție a rădăcinilor în spațiul de nutriție. Se utilizează pe terenurile în pantă, pomii constituind obstacole pentru apa care se scurge la vale și erodează solul.

Citește și Clopoţeii şi lăcrămioarele, în dar de primăvară

Necesare pentru pichetarea terenului

– jaloane de 2 m vopsite cu roșu și alb pentru a fi vizibile;

– ruletă sau panglică de oțel de circa 50 m lungime;

– sârmă cu noduri marcată din metru în metru de circa 50 m lungime;

– picheți, țăruși și maiuri din lemn;

– triunghi compas cu deschidere reglabilă (2 – 2,5).

Pichetarea terenului în pantă

Pe terenurile ușor înclinate, linia de bază trebuie să fie perpendiculară pe direcția de pantă. În capetele acestei linii se ridică perpendiculare egale ca lungime. Dacă distanța dintre capetele acestor perpendiculare este egală cu linia de bază, eventual cu o diferență de până la 30 cm, încadrarea este bine făcută. În caz contrar, ridicarea perpendicularei se repetă până la realizarea închiderii.

După ce se delimitează parcela, suprafața ei se împarte în sectoare cu o lățime de 50 m, a căror încadrare de asemenea se verifică. Se pichetează apoi capetele de rânduri la distanțele dintre aceste rânduri, urmând ca la pichetarea interioară (pe rânduri) să se folosească o panglică.

Exemplu: distanțele de plantare pentru livezile de măr standard sunt de 4x4m, iar pentru soiurile pitice, de 4×2 m.

Citește și Varza de Bruxelles, o legumă miniaturală

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Carli Marian   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply