Ingredientele stilului nordic

0

Nordicii au creat o adevărată școală de arhitectură și design. Simplitatea, reducerea la esențial și funcționalul sunt trăsăturile dominante ale stilului nordic. Cum reușește să ne cucerească acest stil? Vom încerca să oferim câteva răspunsuri la această întrebare.

Lemnul este materialul preferat al nordicilor, Finlanda fiind țara cea mai împădurită din Europa. Tipurile de lemn folosite frecvent sunt pinul, molidul și mesteacănul. Nordicii iubesc obiectele manufacturate, iar decorațiunile sunt folosite cu parcimonie, fiind preferate cele naturale: lemn găsit pe plajă, pietre. Un alt factor care le influențează estetica este lumina Nordului. Soarele nu apune complet vara, iar zilele sunt foarte scurte iarna. Din această cauză nordicii știu cum să folosească la maximum lumina, punând-o în scenă cu măiestrie. Legătura cu natura este alt aspect ce definește stilul scandinav. Surse de inspirație sunt malul mării, stâncile abrupte, fiordurile. Se folosesc în special alb și negru, precum și culorile deschise, iar amenajările sunt simple, lipsite de tot ce este de prisos, dar având confortul necesar unei vieți bune.

Alvar Aalto

Unul dintre numele consacrate ale designului nordic este Alvar Aalto (1898-1976), arhitect finlandez, sculptor, pictor și designer. În 1936 a creat împreună cu soția sa, Aino Marsio, vaza Savoy (era menită să decoreze luxosul restaurant Savoy, din Helsinki, inaugurat în 1937). A făcut parte din Expoziția Mondială de la Paris, în 1937. Vaza este și acum o piesă de succes, fabricată de brandul Iittala. Sticla este suflată manual, iar forma sa simplă și organică trimite cu gândul la fiordurile scandinave.

Alvar Aalto
Alvar Aalto
Vaza Savoy, design Alvar Aalto
Vaza Savoy, design Alvar Aalto

Fotolia_67133001_Subscription_XXL.jpg_©-huxflux---Fotolia.com

Arne Jacobsen

Arhitect și designer danez, Arne Jacobsen (1902-1971) a rămas în istorie, pe lângă contribuția sa la funcționalismul arhitecturii, pentru designul de scaune. Fotoliul Egg a fost conceput în 1958 pentru holul și recepția hotelului Royal din Copenhaga și este unul dintre cele mai cunoscute obiecte create de Arne Jacobsen. Brandul Fritz Hansen îl fabrică și acum, în diverse variante de finisaj.

Arne Jacobsen
Arne Jacobsen
Scaunul Egg, design Arne Jacobsen
Scaunul Egg, design Arne Jacobsen

Brandul Muuto se inspiră din tradiția nordică, căreia îi conferă o nouă perspectivă. Cuvântul finlandez „muutos“ înseamnă chiar „nouă perspectivă“. În imagine: lampa Unfold (design Form Us With Love), scaunul Fiber (design Iskos-Berlin), masa Adaptable (design TAF Architects).

Adaptable_FiberChair_Unfold_med

Brandul danez Gubi relansează piese de design iconice uitate, din anii 1930-1960, și creează totodată obiecte noi, cu statut de icon. Un ambient tipic nordic compus din: Gubi Dining Table (Komplot Design), Beetle Chair, cu tapițerie Kvadrat, (design GramFratesi), lampa Bestlite Pendant (design Robert Dudley).

Gubi

Marble Lights, concepute de Studio Vit pentru brandul danez &Tradition nu au abajur, iar fasungul din marmură reprezintă elementul decorativ ce nu trece neobservat.

Marble-Light_Ambiente1

Acest articol a apărut sub titlul “Un stil pe cât de simplu, pe atât de cuceritor” în revista Casa lux 01/2016.

Text: Cristina Stoica, redactor-șef

Citește și Geometrie inventivă

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply