Îngrășământul pentru plante – 7 sfaturi utile

Îngrășământul pentru plante – 7 sfaturi utile

Îngrășământul pentru plante

Îngrășământul pentru plante Pentru a avea plante cu frunze mari, sănătoase, în culori intense, care să înflorească abundent, trebuie să înveți cum să aplici îngrășământul potrivit.

Îngrășământul pentru plante – 7 sfaturi utile

Simptome: Trebuie să folosești neapărat îngrășământul pentru plante atunci când frunzele se îngălbenesc și cad, planta se îmbolnăvește frecvent, nu crește, nu înflorește sau produce flori foarte mici.

Când: Îngrășământul pentru plante se aplică doar în perioada de activitate vegetală a plantei respective. Aceasta corespundei, de obicei, perioadei de la începutul primăverii la începutul toamnei. Pentru unele plante, precum ciclamena sau steaua Crăciunului, perioada de activitate vegetală începe toamna și se termină la sfârșitul primăverii, în timp ce altele, precum violetele africane, sunt active întregul an.

În ce condiții: În niciun caz nu se aplică îngrășământ plantelor atacate de ciuperci sau dăunători. Îngrășământul pentru plante este hrană, nu medicament. Acestea trebuie întâi vindecate, apoi se reia aplicarea regulată a îngrășământului. De asemenea, nu se aplică îngrășământ plantelor proaspăt transplantate până nu dau primele semne că s-au prins.

Citește și: Lemnul-dulce – ce este și cum se îngrijește

Cât: Se recomandă respectarea întocmai a rețetei de pe eticheta recipientului cu îngrășământ. În orice caz, este de preferat să se aplice îngrășământ mai puțin și mai des decât mult și rar.

Cum: Udă bine pământul înainte să aplici îngrășământ, altfel riști ca rădăcinile plantelor să se ardă. Din același motiv nu aplica îngrășământ concentrat direct pe frunze.

Fiecare plantă cu îngrășământul ei: Îngrășământul pentru plante trebuie aplicat în funcție de compoziția chimică diverselor grupe de plante: pentru plante care au nevoie de un sol acid (azalee, conifere), bogat în fier (citrice), decorative prin frunze sau decorative prin flori, plante cultivate pentru recolta de fructe. Dacă nu ești sigură ce tip de îngrășământ trebuie folosit, alege unul cu o compoziție echilibrată.

Diverse tipuri: Îngrășământul pentru plante sub formă lichidă se aplică ușor împreună cu apa de udat, planta îl asimilează mai bine și mai repede. Îngrășământul sub formă de pulberi și cristale are o acțiune îndelungată, însă dacă pământul se usucă în totalitate sau dacă substanța nu se diluează bine, există riscul să ardă rădăcinile plantei. Batoanele de îngrășământ se înfig în sol până la jumătate. Acțiunea lor se desfășoară pe durata unui sezon întreg de activitate vegetală (durează de la patru la șase luni). Se folosește în special la plantele de interior decorative prin frunze. Îngrășământul sub formă de granule se amestecă bine cu pământul înainte de plantare pentru a se repartiza uniform în întreg ghiveciul sau în groapa în care vei pune planta. Substanțele nutritive eliberate vor fi absorbite într-o perioadă de la trei la nouă luni. Îngrășământul foliar se aplică direct pe frunze și se absoarbe cel mai repede, efectele asupra aspectului general al plantei fiind extrem de vizibile. Este indicat plantelor de apartament decorative prin frunze, care nu înfloresc și nu fac fructe.

Citește și: Plante exotice rezistente la ger 

Foto: Guliver/Thinkstock
Distribuie articolul pe: