Înflorite și iarna I

0
Mamillaria gracilis, varietatea fragilis
Arhiva personală
Petrea Chiru, loc. Galați, jud. Galați înflorite
Stimată redacție,
Vă prezint câteva plante care la mine înfloresc și iarna. Stimulentul îl constituie expunerea sudică a balconului care este și izolat termic. Temperatura mai scazută le-a întârziat doar înfloritul, nu l-a împiedicat. Iata care sunt acelea!
Kalanchoe blossfeldiana, una dintre cele 130 specii ale genului, este decorativă prin frunzele sale cărnoase și lucioase, dar și prin florile de diverse culori, simple ori învolte (duble), care țin peste două luni. Este o plantă de zi scurtă care nu suportă soarele direct. La mine florile țin până în primăvară, prin înflorirea succesivă a bobocilor care se tot formează în inflorescența care devine bogat ramificată. Toamna și iarna planta se udă mai puțin, lăsând pământul uscat între două udări. Excesul de apă duce la putrezirea rădăcinilor. Se fertilizează la două săptămâni din momentul formării inflorescențelor. Planta se înmulțește foarte ușor prin butași din vârfuri de tulpină, direct în ghiveci, dar și într-un pahar cu apă la o temperatură a mediului de 21 grade Celsius. A fost atacată de coșenile (produc formațiuni pufoase, albe) pe tulpini și frunze, pe care le-am tratat cu insecticid. Am încă două specii ornamentale doar prin frunze și port (înfățișare).
Mamillaria gracilis, varietatea fragilis, este una dintre cele peste 460 specii ale acestui gen botanic. Acest cactus are tulpini cilindrice, bogat lăstărite (colonie), cu spini albicioși și flori specifice genului (cupe mici), alb-gălbui, care se formează în vârful fiecarei tulpini sub forma unei coroane. Nu are cerințe prea multe. Vrea soare direct, apă puțină iarna și fertilizare la două săptămâni, începând cu apariția primilor boboci. Se înmulțește ușor prin butași primăvara, lăsați la zvântat 2-3 zile după tăiere și plantați apoi direct în ghiveci. Mai am 4 specii de Mamillaria, cu înflorire vara.
Continuarea acestui articol o puteti citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply