Idei pentru zonele pavate

0

Gradina sau curtea sunt, intr-un anume fel, cartea de vizită a casei. Ca si in interior, aici trebuie sa domneasca echilibrul, esteticul, functionalitatea.

Recomandarea designerilor

Designerii recomanda o anumita proportie intre zonele verzi, gazonate sau plantate cu flori si suprafetele acoperite cu pavaj. Aceasta proportie va tine seama de cativa factori esentiali, dintre care mentionam:

  • suprafata totala a gradinii
  • pozitionarea ei fata de punctele cardinale (de unde rasare si unde apune soarele)
  • traseele ideale de circulatie
  • punctele cu destinatie speciala
  • relatia fata de utilitatile casei

Suprafetele pavate au si ele nevoie de un proiect, atat in ceea ce priveste desenul propriu-zis al viitoarelor alei si refugii, cat si natura, forma, dimensiunile si culoarea elementelor de pavaj.

Terenul ce urmeaza a fi acoperit cu paviment se pregateste, de asemenea, in functie de tehnicile de montaj recomandate de firmele producatoare sau de catre arhitecti. Mare atentie aici, pentru ca montajul incorect poate duce la deteriorarea rapida a aleilor, la costuri suplimentare pentru intretinere si refacere a pavajului.

Dalele de pavaj prefabricate sunt garantate de producator pentru rezistenta la trafic si la fenomenele meteorologige de tip inghet-dezghet.

Placare cu materiale naturale

Daca optati pentru o placare cu materiale naturale, verificati calitatea acestora. Ele trebuie sa fie:

  • compacte
  • bine finisate
  • usor de manevrat si de montat.

Indiferent de tipul de dale, de forma si dimensiunile suprafetei placate asigurati-va ca se dau, din montaj, pantele necesare scurgerii apelor pluviale, ca nu exista zone de baltire a apei.

Extra sfat: Este recomandabil sa se paveze zonele limitrofe accesului principal in casa, cu adaugarea unor elemente decorative care sa contina elemente vegetale atractive.

Gasiti pavaj pentru gradina: aici, aici, aici sau aici.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Adrian Parvu
Foto: Rinn

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply