Iasomia, arbustul cu flori parfumate

0

iasomiaIasomia este una din cele mai parfumate flori, iar arbustul de iasomie este o adevarata comoara in gradina. Iasomia are flori mici, albe, simple sau batute, toate foarte exceptional de frumos mirositoare.

Parfumul dulce al florilor de iasomie se simte mai ales seara, dupa zilele calde de vara si dupa ploaie. Originara din sudul Europei, iasomia este un arbust cu frunze cazatoare, destul de usor de ingrijit.

Citeste si: Plante cu flori de toate culorile

Iasomia infloreste in mijlocul verii

Iasomia arbustul ajunge, daca nu este tuns, la mai mult de 2,5 metri inaltime, are tendinta sa se catere, iar daca este sustinuta si ajutata sa se intinda iasomia comuna poate ajunge si pana la 7-8 metri. Iasomia comuna este cea mai bine adaptata la conditiile noastre de mediu.

Iasomia nu suporta gerul, asa ca daca este plantata in gradina trebuie bine protejata iarna. In functie de soi, florile sunt albe sau galben pal ori roz.

Citeste si: Fereastra cu flori. Cateva sfaturi pentru jardiniere

Arbustul de iasomie este foarte putin pretentios in ceea ce priveste tipul de sol. Suporta bine un sol sarac, uscat, iubeste lumina, dar tolereaza si umbra partiala. Are nevoie ca solul sa se dreneze bine pentru ca nu suporta baltirea apei. Vara trebuie udata bine, dar excesul de apa si baltirea in perioada de inflorire poate duce la pierderea bobocilor.

Iasomia se planteaza toamna sau primavara, creste repede, este viguroasa si poate fi modelata prin taieri

Taierile de corectare a formei si taliei plantei trebuie aplicate primavara devreme. Dupa ce trec florile iasomia trebuie tunsa din nou pentru a stimula inflorirea urmatoare.

Taierea de formare se face toamna, cand trebuie eliminate o treime din ramuri. Primavara se taie ramurile uscate. In plus, la inceputul verii este bine ca lastarii lungi sa fie ciupiti pentru a stimula productia de lastari tineri. Lastarii tineri sunt cei care fac cele mai multe flori, acesta fiind si motivul pentru care daca nu tunzi iasomia aceasta inceteaza in 2-3 ani sa mai faca flori.

Citeste si: Floarea pasiunii, o floare exotica pentru ghiveci

Planta nu este predispusa la boli sau daunatori, dar daca nu este taiata corect si daca nu are conditii minime nu infloreste, iar o iasomie fara flori nu spune nimic. Poti tine iasomia in hardaie mari pe care sa le poti pune la adapost iarna. Solutia este buna pentru ca in vase individuale poate fi bine si usor ingrijita. Iasomia trebuie fertilizata primavara inainte de a inflori. In perioada de inflorire nu se fertilizeaza.

Sursa foto:  hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply