Hoinari prin Alsacia…

0

O excursie făcută cu mașina în Alsacia s-a dovedit o alegere inspirată. Decizia de a descoperi și admira frumusețea orașelor de pe celebra “Vale a Vinului” a fost plasată în zodia norocului, prin șansa de a ne întâlni acolo oarecum întâmplător și cu alte repere de artă decât cele după care eram plecați. Ca să simțim mai bine spiritul locurilor, am preferat să ne cazăm în pensiuni mici, aflate mai aproape de  “inima” locului și departe de agitația urbană. Așa am ajuns să locuim câteva zile la Saint-Leonard, în casa lui Charles Spindler, un artist și om de cultură celebru al Alsaciei. Urmașii săi îi cultivă memoria și îi duc mai departe arta marchetăriei. Era o plăcere să te cufunzi în cărțile scrise de el și despre operele lui și ale altor mari artiști ai locului. Așa am aflat de existența Muzeului Lalique, pe care l-am inclus ca obiectiv suplimentar al excursiei noastre – și s-a dovedit a fi unul dintre cele mai surprinzătoare. Creațiile lui Rene Lalique și ale urmașilor săi au cucerit lumea cu o frumusețe care atinge perfecțiunea, o calitate desăvârșită și un stil inconfundabil. Iubitorii de frumos se pot întâlni cu ele în Alsacia, aproape de granița cu Germania, în muzeul din Wingen-sur-Moder.

Valea Vinului Alsacia Colmar
Foto: Flori Lixăndroiu

Vizitarea Muzeului Lalique poate fi inclusă într-un circuit pe frumoasa “Vale a Vinului”, cu orașe de o frumusețe aparte, precum Colmar.

Câte ceva despre Lalique

Arta marelui creator în sticlă Rene Lalique a făcut să fie supranumit “sculptorul luminii” sau “Rodinul transparențelor”. Creativ, exigent, preocupat de puritatea cristalului, de efectele de transparență și reflexie ale sticlei, de finețea detaliilor, Lalique a creat lucrări de o estetică desăvârșită. El este inventatorul sticlei de parfum ca operă de artă, a făcut peste 250 de modele de recipiente cu dopuri superbe, la care a folosit cu artă transparența, opalescența, irizațiile și culorile sticlei. Înainte de a se consacra sticlei, Lalique a fost și un renumit bijutier al Belle Epoque. Pandantivele, broșele, brățările și toate bijuteriile sale de inspirație Art Nouveau și Art Deco transmit privitorului cultul pentru natură, grație și feminitate al creatorului. Uimitor de frumoase, unele pot părea excentrice, dar ne aduc o adiere din vremurile în care dragostea pentru frumos era un stil de viață.

Articol adaptat din revista Casa lux – octombrie 2015

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Fascinantul Monte Carlo…

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply