Hărnicia nu are vârstă

0
Foto: Mihai Nicolae
Foto: Mihai Nicolae
Cătălina Vieru
Dragi cititori,
Așa cum ne-am obișnuit, în vizitele pe care le facem întâlnim numai oameni întreprinzători, harnici și pasionați de ceea ce fac. Un astfel de exemplu îl reprezintă și soții Prioteasa din loc. Ogretin, jud. Prahova.
După ce o viață întreagă au stat la oraș, mai exact în București, domnul Florin Prioteasa a fost cel care a luat inițiativa după ce a ieșit la pensie și și-a cumpărat un teren în Ogretin, teren care avea atunci doar fundația casei și buruieni.
De formație inginer, domnul Florin a fost dintotdeauna îndrăgostit de viața la țară și, deși e mult de muncă, nu regretă nicio clipă decizia făcută. Soția dânsului locuiește în continuare la București în cea mai mare parte a timpului, unde are grijă de nepot, însă la fiecare două săptămâni este prezentă la țară, unde își ajută soțul în grădină și la creșterea animalelor: păsări, iepuri.
“El e foarte harnic, mereu i-a plăcut să aranjeze, să amenajeze; dar cât să facă și el singur? Îl mai ajut și eu când vin. Noi am vrea să amenajăm totul acum, cât suntem încă în putere, ca mai încolo, la bătrânețe, să avem deja pregătită casa, grădina. Dar problema e că niciodată nu se termină treaba, tot amenajăm și aranjăm și mereu mai e câte ceva de finisat, ne mai vine câte o idee și tot nu ne putem opri”, ne-a spus doamna Prioteasa.
Se pare însă că activismul e ceva comun celor doi soți, și domnul Prioteasa având multiple inițiative în cultivarea grădinii sau creșterea animalelor. În primul rând, dânsul și-a promis că nu va folosi niciodată îngrășământ chimic, atâta timp cât există bălegar sau gunoi de pasăre.
“Sunt oameni în localitate care, deși au vaci sau cai, preferă să folosească azotul, pentru că legumele cresc mai mari. Nu spun de cei care le cultivă pentru a le vinde, ci de cei care le cresc pentru consumul familiei. Eu am dat anul trecut 600 lei pe o căruță cu bălegar, care mi-a ajuns să îngraș tot terenul și iată ce legume mari și frumoase am acum. Și mai presus de cât de mari sunt, știu că sunt sănătoase. Că doar de-aia m-am mutat la țară, să am parte de hrană sănătoasă, nu de cutii de bulion care au maxim 10% roșii și restul agenți de afânare, îngroșare etc.”, ne-a explicat domnul Prioteasa motivul pentru care s-a mutat de la confortul din București la munca din Ogretin.
În Capitală, soții Prioteasa aveau un apartament și o grădină, pe care au vândut-o și așa au făcut rost de bani pentru terenul cumpărat acum aproape 4 ani, pe care și-au construit ulterior casa din Ogretin. Spirit inventiv, domnul Prioteasa a făcut mai multe amenajări prin grădină, care să îi îmbunătățească viața: a amenajat un mic iaz, care colectează apa venită din deal, casa fiind așezată în pantă și lovită de vijelii și ape venite din vârful dealului. A săpat un șanț în spatele casei, pentru colectarea apei, care astfel nu se mai infiltrează în temelia casei, ci este colectată prin niște țevi îngropate care se varsă în iaz. Să nu vă imaginați că apa odată ajunsă în iaz e lăsată să se piardă, ci este folosită pentru a uda întreaga grădină pe timpul secetei. “Anul trecut am avut și pești în iaz, mai dădeam la pește așa, de relaxare. Când era începutul toamnei și era secetă, vecinii nu mai știau cum să facă rost de apă, eu udam în fiecare seară legumele și erau sănătoase. Mai ales că foloseam apă de ploaie, care e cea mai bună pentru grădină. Tot pentru relaxare am făcut și foișorul, ca să avem un loc unde să stăm vara, la răcoare. Și pentru că din copilărie mi-a rămas în minte mirosul de pâine proaspătă, am făcut și un cuptor de pâine.
De creșterea iepurilor nu m-am apucat de multă vreme. Merge mai greu la început, acum am 13 iepuri. Vreau să le construiesc niște cuști, ca să îi pot separa după înmulțire. Mă atașez de ei, vorbesc cu ei, îi mângâi; nu știu cum îi voi putea sacrifica, îmi e greu și când tai câte-o găină. Apropo de găini, nu vă uitați la ele că sunt mari, că nu le dau concentrate. Însă am grijă de ele, când e frig le las o sursă de căldură și lumină pe perioada nopții, iar iarna le dau mâncare caldă: tărâțe, uruială, brânzică. Și așa au crescut puii de am zis că nu-i adevărat.”
Pentru confortul zilelor de vară, domnul Prioteasa a amenajat și un bazin cu apă pe care l-a fixat pe o placă de beton vopsită în negru, pentru a atrage căldura și astfel are și apă caldă pe timpul verii, fără niciun cost.
Nu doar grădina a fost amenajată după dorința proprietarilor, ci și casa, care a fost construită de ei de la fundație în sus. În casă, la parter există livingul, prevăzut cu o sobă tip șemineu, pentru serile reci de iarnă și cu deschidere către bucătăria modern amenajată și utilată, tip open space, ceea ce mărește optic spațiul. Din living, pe o scară interioară sculptată în lemn, urcăm la etaj, rezervat dormitoarelor. Aici, holul e placat cu lemn natur, iar cele 3 dormitoare asemenea. Dintr-unul dintre dormitoare se iese în balconul plin de flori, de unde panorama asupra dealurilor din jur este uimitoare. Mobila e făcută la comandă, camerele fiind compartimentate sub forme atipice, motiv pentru care șifonierele au fost comandate special ca să umple spațiul și astfel fiecare centimetru să fie utilizat eficient și să se păstreze și armonia camerei. Florile din balcon, precum și cele din curte reprezintă pasiunea doamnei Prioteasa, care se ocupă mai mult de partea estetică a gospodăriei. Ceea ce e clar e că cei doi soți fac o echipă grozavă și reprezintă un exemplu că hărnicia nu are vârstă și că nu e niciodată prea târziu să îți urmezi visele!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply