Gulii delicioase şi sănătoase – cum se cultivă? I

0

Gheorghe Cojocaru, loc. Drăgăneşti Olt, jud. Olt
Stimaţi cititori Practic(i),
Vara şi toamna grădinile sunt pline de rod dacă am stăruit să cultivăm din fiecare sortiment de legume câte ceva. Aproape în fiecare an eu cultiv gulii şi gulioare, care sunt o delicatesă pentru hrană. Iată cum procedez!
Gulia sau brozba, ce face parte din familia cruciferelor, este o legumă din grupa verzei şi se numeşte ştiinţific Brassica Oleracea var. Gongyloides, sinonim cu Caulorapa. Este originară din zona mediteraneană şi a fost cultivată din vechime. La noi în ţară se întâneşte mai ales în Transilvania şi Banat, dar şi în jurul oraşelor mari. De la gulie se consumă tulpina îngroşată, mai ales în stare proaspătă, la aperitive, dar şi în diferite preparate culinare. Conţine glucide, proteine şi vitamine din complexul B, vitamine PP şi vitamina C. Are un conţinut bogat în potasiu, fosfor şi fier. Se păstrează bine şi se consumă şi iarna.
Este o plantă bienală. În primul an se formează tulpina îngroşată în care sunt depozitate substanţele hrănitoare, iar în al doilea an, dacă plantăm gulie în pământ primăvara, face flori, fructe şi seminţe asemănătoare cu cele de varză. Tulpinile îngroşate pot fi de culoare verde, verde albicios sau violet.
Articolul continuă aici.
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply