Cele mai frecvente greșeli de amenajare

0

Greșeli de amenajare poate face oricine, chiar și dacă este un mare expert în amenajări interioare. De cele mai multe ori aceste greșeli sunt efectul unor cutume și reguli pe care le-am învățat pe principiul “așa trebuie” și de care nu ne putem debarasa.

Una din cele mai frecvente greșeli este acela de a nu ține cont de personalitatea și de stilul familiei. Amenajarea interioară trebuie să țină cont de nevoile reale ale familiei, de structura acesteia (copii și părinți, tineri, combinație de trei generații) și de stilul de viață (foarte activi, statici sau și-și), iar pentru a adapta toate acestea la ceea ce oferă casa este nevoie de adaptarea amenajării, din punct de vedere al funcționalității lor, la aceste caracteristici. Principiul de bază este că o casă trebuie adaptată la nevoile familie, nu invers.

greseli de amenajare
Obiectele vechi se pot integra într-un decor modern și pot să fie puncte de interes ale amenajării

Pe lista cu greșeli de amenajare se află și evaluarea eronată a costurilor, ceea ce te poate obligă la compromisuri sau la întreruperea planului de amenajare. Soluția este să stabilești la început bugetul și detaliile de amenajare în funcție de buget. Este o mare greșeală să crezi că amenajările interioare frumoase și practice implică bani mulți. Se pot face minuni cu bani puțini, dar trebuie să ai imaginație și să dovedești spirit practic.

Dacă vrei să faci amenajări și reorganizări în casă este esențial să găsești momentul potrivit. Nu te apuci de amenajări în mijlocul iernii și nici când este caniculă. În lista cu erori și greșeli se mai află și lipsa unui plan al lucrărilor care poate face că totul să decurgă firesc, repede și bine.

greseli de amenajare
Varianta ton pe ton este o soluție interesanta și utila mai ales în spațiile mici

Este foarte important să stabilești  o strategie care să țină cont de etapele obligatorii ale amenajării. Nu te apuci de zugrăvit după ce cumperi mobilă, ci înainte. Dar este important să știi ce culoare o să aibă canapeaua, când te apuci de zugrăvit, de exemplu.

Citeste si: Apartament open space

Pe lista cu greșeli de amenajare se află omiterea unor detalii pe care la prima vedere le poți consideră neesențiale. Această poate duce la haos și la eșec. Amenajarea unei case trebuie să fie unitară, așa că una din cele mai bune căi este alegerea unui singur stil de amenajare. Dacă mergi pe varianta clasică, păstrează soluția clasică în toată casă, nu te teme de șabloane și nici de cărările bătute. Șabloanele și stilul comun poate fi îmbogățit prin culoare și detalii.

Lasă-ți imaginația să lucreze. Este una din cele mai mari greșeli de amenajare să respecți destinația inițială a spațiilor din casă și să nu-ți oferi posibilități noi. Camera cea mai mare nu trebuie să fie neapărat camera de zi, după cum holul nu trebuie să fie locul cuierului și atât, în timp ce debaraua nu trebuie să fie neapărat doar debara, ci poate să fie locul perfect pentru un birou acasă, după cum dormitorul poate să fie camera de zi.

greseli de amenajare
Frumusetea unei amenajari, simple sau sofisticate stă mereu în detalii

Una din cele mai des întâlnite greșeli este supraglomerarea spațiului de locuit, folosirea de mobilier prea mult sau nepotrivit. Mobilă puțină, practică și multifuncțională trebuie să fie prima alegere chiar și în cazul locuințelor care au mult spațiu la dispoziție. În casă ta trebuie să locuieșți tu, nu mobilă ta!

Este considerată o mare greșeală în amenajări neutilizarea luminii naturale, lipsa utilizării spațiului vertical, excesul de culori. Limitează-te la 2-3 culori de baza în toată casă, eventual care să se combine bine între ele și lasă-ți imaginația să zburde cu petele de culoare și accentele de personalitate care pot să fie piese de mobilier unice, fie detalii care să dea noblețe și stil fiecărei camere în parte.

Plantele sunt o parte esențială din amenajarea interioară, dar pastrând un echilibru.

Nu omite potențialul și forță pe care o au tablourile și fotografiile atâta vreme cât acestea sunt amplasate corect și pun în valoare spațiul. Puțini sunt cei care știu că tablourile agățate în perete trebuie așezate la circa 1,60 – 1,70 metri de podea și că această este înălțimea ideală.

Citeste si: Trucuri de stil pentru o bucatarie rustica

O altă comună eroare este să nu folosești obiectele decorative care pot da personalitate spațiului. Lista cu obiecte decorative în casă este practic infinită, iar acestea pot să fie de la abajururile lămpilor, până la pietre și obiecte naturale prelucrate sau neprelucrate. Tot accesoriile decorative sunt și plantele. Este esnțial că forma, dimeniunea și vasul în care acestea stau să fie în acord cu restul elementelor din casă și cu stilul acesteia. Dacă nu faci asta vei comite și tu una din cele mai frecvente greșeli de amenajare.

Citeste si: Stilul Hygge. 7 sfaturi pentru a trăi mai simplu, o viață mai fericită și mai plăcută

Sursa foto: unsplash.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply