Grau incoltit, decor de iarna autentic romanesc

0

Un vas de lut cu grâu încolțit este în mod cert un element de decor autentic românesc.

Tradiția spune la finele lui noiembrie, începutul lui decembrie se pune la încolțit, în casă, o mana de grâu. Acesta crește și rămâne verde pana la Crăciun și este simbol de belșug și spor pe masa de Revelion.

Dar dincolo de toate acestea, un vas de lut cu grâu încolțit este un element de decor absolut încântător pe care trebuie să-l ai în casă în această perioadă din an.

grâu încolțit

Cum faci grâu încolțit?

Pentru a încolți, grâul are nevoie de un mediu umed, de lumină și căldură. Poți pune grâul la încolțit în pământ sau într-un vas special cu vată umezită. În pământ crește mai încet, dar este mult mai viguros, mai verde și mai sănătos. Mai mult, grâul pus la încolțit în pamânt rezistă mai multă vreme decât cel pus într-un mediu artificial.

Citeste si: Plante perene de gradina. Flori cu viata lunga

În ghiveci, grâul poate fi pus într-un strat subțire de pământ de flori. Locul ideal pentru încolțirea grâului este pervazul ferestrei, unde semințele vor avea lumina naturală de care au nevoie, dar și de o temperatură constantă.

Semințele puse la încolțit trebuie udate în fiecare zi, dar cu apă puțină. Apa nu trebuie să fie rece, iar o farfurie care să colecteze excesul de apa este binevenit.

Un vas cu grâu încolțit este perfect alaturi de bradul de Crăciun, stă bine alaturi de alte elemente de decor care însoțesc sărbătorile de iarna și este o sursă de energie pozitivă pentru casă și familie. Extrem de simplu de realizat, unul sau mai multe vase cu grâu încolțit, așezate în locurile potrivite în casă, vor face sărbătorile mai frumoase, mai romanești, mai autentice.

Citeste si: Fereastra cu flori. Cateva sfaturi pentru jardiniere

Folosește vase de lut cu înălțime mică și gura largă. Acestea sunt cele mai bune pentru a pune în evidență frumusețea grâului încolțit. Un alt sfat este acela de a pune multe semințe la încolțit astfel încât vasul cu grâu încolțit să fie des și bogat.

Sursa foto; ©xbrchx-Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply