Grădini cu farmec

0

Odată terminată construcția casei, te poți ocupa și de grădină. Aici, la început, ești tentat să crezi că doar plantele contează, dar nu este așa. Orice element în plus dă farmec, fie el chioșc, fântână, pergolă.

La loc de cinste pe lista cu amenajările dorite de cei mai mulți proprietari de case se află terasa sau chioșcul. Și aceasta deoarece suntem dornici să petrecem cât mai mult timp în aer liber, dar să ne bucurăm totodată de tot confortul. Așa se face că, dacă la început te mulțumești cu o umbrelă și un scaun, apoi vrei un mic chioșc, cu masă și fotolii, ca după scurt timp să visezi la canapele, hamac, spațiu pentru grătar și gătit, cu chiuvetă și dulapuri, plus un cuptor ori șemineu de exterior.

Toate aceste amenajări cresc valoarea imobilului și calitatea vieții, dar reține că, la costul de execuție (destul de important) se adaugă și cel de întreținere (reparații, lacuri).

Înainte de a începe orice amenajare care implică grădina, gândește-te că aceasta trebuie să fie în concordanță cu stilul casei și cu specificul mediului înconjurător. Lângă o casă modernă, cu multă sticlă și inox, se pretează construcții de același tip, cu materiale și în culori similare.

mobila gradina
www.pixabay.com

Mobilierul de grădină

Dacă nu ai resursele financiare să creezi tot ce ți-ai dorit din primul an, nu-i nimic, le poți lua pe rând, important este să ai un plan bine definit și să nu adaugi în fiecare vară câte un element care nu are nicio legătură cu celelalte. Completările acestea haotice duc la aglomerări fără stil. Evident, în fiecare an apare câte ceva nou, atractiv, dar alege ce se încadrează temei și abordării generale. Evită și în grădină obiceiul de a aduna multe piese de mobilă, decorațiuni fără valoare. Ca și în designul vestimentar, mai puțin înseamnă mai mult, deci rezumă-te la obiecte sau amenajări puține, dar de certă calitate. Și ai grijă să fie puse în valoare așa cum se cuvine. Degeaba ai un chioșc deosebit dacă lași plantele să crească în neștire deasupra lui sau minunăția de fântână arteziană este ascunsă după o magazie dărăpănată ce abia stă în picioare.

Pentru a reduce costurile și a obține un efect spectaculos, fii flexibil în abordare și exploatează la maximum ce îți oferă locul. Ai o pantă prea înclinată? Nu-i nimic, terasează și va arăta încântător. Un pârâiaș îți traversează curtea? Construiește un podeț arcuit. Când ai săpat pentru fundația casei ai scos o mulțime de bolovani? Utilizează-i pentru borduri, marginea unei stâncării sau o fântână arteziană. Într-un colț al grădinii mustește mereu apa și cresc bălării? S-ar putea să obții un iaz drăguț dacă excavezi puțin, asiguri malurile, torni pietriș și nisip, iar la final sădești câteva plante dintre cele mari iubitoare de umezeală.

casa
www.pixabay.com

Dacă pe locul unde ai planificat să treacă o mică alee îți stă în cale vreun pom, iartă-l, găsește alt traseu ori optează pentru un drum șerpuit, este mai atrăgător.

Ce stil de grădină preferi?

În grădină, jonglează cu forme, culori, volume și vei fi mulțumit de rezultat.

La înălțime Straturi puse în valoare

Un spațiu plat, fără nimic atrăgător, se schimbă radical dacă optezi pentru straturi înălțate pe marginea grădinii și cultivate cu flori, legume.

SFAT! Privește grădina și imaginează-ți cum va arăta în timp pentru a lua cele mai bune decizii referitoare la amenajări. Ține cont și de obiceiurile „locatarilor”.

Așadar, soluții practice și estetice se găsesc până la urmă, dacă ai bunăvoință și viziune. Nu te lega numai de nevoile din prezent ale familiei tale, ci încearcă să le afli și pe cele din anii următori. Copiii cresc, pot apărea alții, așa că ia în calcul și amenajarea unui loc de joacă. Poți opta pentru echipamente costi­sitoare și complexe, dar te poți rezuma și la cele de bază, pe care să le construiești chiar tu. Nu este greu să sapi o groapă pătrată cu latura de 1-1,5 m și 30 cm adâncime, să fixezi pereții cu scânduri și să umpli cu nisip. Nici să montezi două sfori și o placă de lemn sau un cauciuc de mașină pentru a face un leagăn nu necesită studii avansate de inginerie. La tobogan treburile se complică puțin dacă vrei să faci singur structura, dar nimic nu este imposibil.

Atenție! Căsuța din copac trebuie susținută

Sunt frumoase și toți copiii și-ar dori una, dar nu este chiar simplu să construiești o căsuță la înălțime. Asta pentru că trebuie foarte bine echilibrată și ancorată de trunchiul-suport și de celelalte elemente de susținere. Apoi, an de an, va fi nevoie să te asiguri că structura este solidă și căsuța este sigură.

Simplu de executat sunt și unele modele de pergole. Și dacă tot te gândești la un spațiu unde să-ți bei în liniște cafeaua sau să stai de vorbă cu prietenii, atunci nu uita de grătarul de curte. Este mai simplu să cumperi unul gata făcut, pe care doar îl amplasezi unde vrei. Dar dacă te‑ai hotărât la un model aparte, pe comandă, găsești meșteri dispuși să te ajute. Indiferent de variantă, asigură-te că grătarul are tiraj bun și este amplasat mai departe de casă. Altfel, vei avea probleme cu fumul mai mereu.

gradina
www.pixabay.com

Despre grătar, ca la români

Gratare de gradina. 3 idei originale

În preajma grătarului discuțiile se leagă mai repede, așa că ai grijă să ai la îndemână și câteva scaune sau bănci. Foarte rezistente și destul de simpatice sunt cele din zidărie, care devin chiar confortabile dacă le accesorizezi cu perne mari de burete, desigur în huse textile, ca să se poată curăța ușor. Sub aceste bănci se pot adăposti bine lemnele de foc, mici unelte de grădinărit sau alte lucruri similare. Și spațiile de gătit în aer liber, masca de chiuvetă, dulapurile sunt de obicei din zidărie acoperită cu plăci de faianță sau blaturi de granit și uși de lemn sau plastic.

Deși mai puțin căutate la noi, terasele înălțate, din lemn, sunt foarte populare în alte țări, pentru că îți permit să vezi restul grădinii un pic mai de sus, te fac să te simți bine, în siguranță.

În ultimii ani, tot mai mulți oameni sunt atrași de proiectele handmade, inclusiv de cele care privesc amenajările din grădină. Așa se face că au apărut căsuțe de zâne, ciupercuțe din pietre, flori din PET-uri sau doze de aluminiu, figurine din anvelope uzate etc. Și sunt drăguțe, interesante. Datorită faptului că se folosesc materiale reciclate, costurile rămân de obicei reduse. Deci nu-ți fie teamă să improvizezi, să îți pui imaginația la încercare în amenajarea grădinii.  Păstrează doar o linie comună și o măsură în toate și rezultatul final va fi sigur peste așteptări.

 

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply