Despre grătar, ca la români

0

Ce poate fi mai frumos, decât să evadezi undeva, la o margine de pădure, lângă un izvor rece și cristalin, la un grătar? Dar respectând natura.
Lemnele alese pentru începerea focului trebuie să fie, evident, uscate, iar dacă folosiți cărbune, atunci alegeți mangalul, despre care se spune că ajută carnea să își păstreze frăgezimea. Între grătar și jăratec lăsați o distanță de minim 40 cm, astfel încât să evitați arderea sau aprinderea dacă se scurge grăsime de la carne în foc.
În timp ce lemnele sau cărbunii se transformă în jăratec, se pregătește carnea. Dacă este de pui și vreți să capete un aspect mai rumen, ungeți-o cu puțin ulei. Folosiți drept condiment sarea și piperul și evitați plicurile cu condiment gata pregătit din co-merț. Acestea conțin foarte mulți aditivi și pot crea alergii, atât la adulți, cât și la copii. Cine dorește condiment natural, să usuce frunze de salvie, de busuioc sau de rozmarin.
Rozmarinul se poate prepara astfel: se lasă la uscat în locuri unde nu pătrunde umezeala, se pisează (eu îl dau prin blender) și se adaugă puțină sare, se pune într-un borcănel de sticlă și se păstrează la frigider. Deci folosiți condimente naturale și asortate fiecărui tip de carne.

copil
Foto: Cristian Ovidiu Pușcaș
Cea mai potrivită carne (și recomandată, de către toți medicii și nutriționiștii) este cea în stare proaspătă. Până când așezați efectiv carnea pe grătar, aceasta trebuie păstrată la rece, departe de razele insistente ale soarelui. Dacă ați ales carne de porc, cel mai indicat pentru grătar este mușchiul sau ceafa, pentru că sunt mai fragede, nu au nevoie să fie pedepsite cu ciocanul, ci doar mângâiate cu puțin ulei, piper sau ce arome preferați. Dacă alegeți carnea de miel, aceasta se curăță neapărat de pieliță (altfel va avea un gust ușor amărui și se va strânge atunci când o așezați pe grătar).
Puiul rumenit se asortează cel mai bine cu usturoi. Merge foarte bine și sosul de hrean, este foarte sănătos și ajută la digestie. Dacă preferați ficatul la grătar, cel de pui se spală foarte bine, se sărează și se așază întreg, iar cel de vițel trebuie tăiat felii. Atât ficatul de pui, cât și cel de vițel sunt foarte benefice în cazul copiilor și al bătrânilor, pentru că au foarte mult fier și ajută la combaterea anemiilor. Un alt deliciu este peștele la grătar, uns cu ulei, să nu se lipească. Bucățile se întorc cu grijă, căci se rup ușor. Se servesc cu lămâie, cu mujdei.
Piesa de rezistență a grătarului, rămâne totuși, micul, micul nostru românesc, cu bicarbonat, cu usturoi, preparat așa cum s-a preparat dintotdeauna, fără influențe europene, asiatice sau de peste ocean, căci până la urmă, aceste mici detalii l-au propulsat la rubrica „tradițional românesc” și numai așa are farmec și gust, pentru noi, românii. Evident, pe lângă toate aceste delicatese, nu uitați ceva rece de băut, asortat cu mâncarea, să fie voie bună. Dar strângeți la final tot și lăsat locul curat.
Cristian Ovidiu Pușcașu, loc. Suceava, jud. Suceava

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply