Gradina de legume pentru incepatori

0

Daca te numeri printre gradinarii care se preocupa si de latura practica a pasiunii lor, atunci urmareste secretele amenajarii si intretinerii unei gradini de legume.

Sfat unu: Cresterea legumelor implica timp, informare si munca. Daca acest tablou nu te sperie, trebuie sa mai stii ca fiecare leguma are preferintele ei de sol, soare si apa si ca aceste cerinte mai reclama uneori interventii.

Insa indeplinirea lor iti va da o satisfactie foarte mare: legume proaspete, crescute de tine, fara interventii chimice si gata de consum.

Sfat doi: Trebuie sa stii ca o cultura de legume poate fi începuta primavara sau toamna prin semanare directa sau prin plantarea rasadului direct in sol.

Daca vrei sa incepi o cultura pe o suprafata mica si fara prea mari batai de cap, alegi varianta a doua, care limiteaza de la inceput numarul de plante si nu mai implica operatii pregatitoare.

Sfat trei: Pentru cultura legumelor ai nevoie de un teren plan sau usor inclinat, adapostit de curenţi reci si dotat cu o sursa de apa. Un sol cu rezultate bune in toamna este solul argilos, cu pH-ul neutru.

Nu exista suprafata minima de teren pentru o cultura de legume atata timp cat dorinta de a le cultiva este mare; legumele pot fi crescute in ghivece sau chiar in saci menajeri!

Sfat patru: Inainte de a te apuca de gradina de legume ar trebui sa-ti faci un inventar al uneltelor.

Nu ar trebui sa-ti lipseasca: o cazma, care te va ajuta la sapatul pamantului, o grebla, cu care vei desavarsi maruntirea si nivelarea, si-o sapaliga, cu care vei planta, vei distruge buruienile si vei semana.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Carli Marian
Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply