Goblenul – diverse abordări creative

0

Goblenul – diverse abordări creative – Eşti convins că tehnica goblenului este învechită şi fără aplicaţii în modernitate? Iată câteva idei în care goblenul este integrat într-un context actual.

Goblenul - diverse abordări creative 2

Goblenul – diverse abordări creative – Pictură şi broderie

Imaginea unui goblen clasic, dar pictat pe o pânză, este cel mai elocvent exemplu că goblenul poate fi mai mult decât un mod de lucru considerat la limita kitsch-ului. Contextul în care este folosit are o foarte mare importanţă. Dacă îl pictezi în colori vii, iar ambientul din jur este luminos, cu tonuri deschise de culoare, cu elemente sau fibre naturale şi doar cu câteva accente tradiţionale brodate, totul primeşte un aer romantic, cu câteva trimiteri etno foarte bine asortate.

Citește: Bibelouri, goblenuri, mileuri – locul lor în amenajările actuale

Goblenul - diverse abordări creative

Goblenul – diverse abordări creative – Influenţe rococo

Considerat adesea o perioadă târzie a stilului baroc, stilul rococo se caracterizează prin bogăţia dusă la extremă a detaliilor şi ornamentaţiilor, uneori până la opulenţă. Atunci cusăturile încărcat ornamentate şi-au găsit locul în marile palate ale Franţei. Astăzi, acest stil e definit ca fiind exagerat şi greoi. Dar dacă foloseşti un singur element, precum scaunul din imagine, o ramă de tablou mică şi un drapaj uşor lucios, iată cum poţi configura un ambient frumos care abia face referire la somptuozitatea rococoului.

Citește: Amenajări în stil baroc

Goblenul - diverse abordări creative 4

Goblenul – diverse abordări creative – Preluare aluzivă

Dacă ai terasa decorată destul de încărcat, cu multe elemente din fier forjat, poţi prelua doar elementul X-ului din cusătura goblenului. E un element decorativ simplu, ce se potriveşte în orice context. Poate fi jucăuş sau sobru, depinde de dimensiunea, culoarea şi numărul elementelor repetitive. În acest ambient, X-ul a fost folosit prin pictarea pe perete a unui număr redus de elemente care doar în mod aluziv fac referire la goblen, ghiveciul plantei preluând şi el din decorul peretelui.

Citește: Casa din povești

 

Goblenul - diverse abordări creative 3

Goblenul – diverse abordări creative – Aspect rustic

Ai un mobilier cu aspect brut şi greoi şi vrei să îl înveseleşti fără să îşi piardă din aspectul rustic? Înviorează-l tot prin motive ornamentale rustice, baticuri cu imprimeu etno sau pături colorate din lână. Vei vedea cum întreg ambientul primeşte personalitate prin alăturarea unui cearşaf decorat cu elemente din tradiţionalul goblen desenate cu un marker textil. Secretul acestui decor e să fie realizat într-o singură culoare, iar pânza să rămână albă cel puţin jumătate din suprafaţa cearşafului.

Citește: Casă tradițională românească

Goblenul - diverse abordări creative 6

Goblenul – diverse abordări creative – Flori şi cusături

În principiu, un spaţiu de relaxare din grădină nu are nevoie de foarte multe decoraţiuni, dar dacă acea zonă este mai tot timpul la umbră, iar vegetaţia nu se dezvoltă aşa cum ţi-ai dori, înveseleşte spaţiul cu câteva elemente decorative intens colorate şi cu câteva flori ale soarelui, la dimensiunea reală. Nu uita să pui o rogojină şi câteva pernuţe pe care să le decorezi cu X-uri colorate şi variate ca dimensiune. E nevoie de foarte puţin ca totul să arate mult mai vesel.

Goblenul - diverse abordări creative 5

 

 

Articol apărut în revista Casa și grădina

Producție: Mihaela Radu, Alina Borcea, Ana-Maria Ștefan

Foto: Bogdan Popescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply