Amenajari in stil Baroc

0

Amenajari in stil Baroc

Amenajari in stil Baroc – Stilul Baroc este unul dintre cele mai încărcate stiluri din punct de vedere arhitectural, sculptural sau al designului de interior, dar care a revoluționat pictura de șevalet sau arta grădinilor. Descoperă-i carateristicile și elementele ce se pot transpune într-un decor actual.

Citește: Bibelouri, goblenuri, milieuri – locul lor in amenajarile actuale

Din punct de vedere istoric, Barocul a apărut la sfârșitul secolului al XV-lea în Italia și s-a extins în tot spațiul european timp de peste 300 de ani, deși nu concomitent. În timp ce în Franța sau Italia ajunsese deja la apogeu, cedând locul Rococo-ului, în România Barocul abia începea să se manifeste. Extinderea și evoluția acestui stil a fost decisă mai mult de influența politică sau religioasă a țărilor dezvoltate decât de zonele geografice.

stil baroc.indd

Amenajari in stil Baroc – Caracteristica principală a acestui stil o reprezintă monumentalitatea clădirilor și excesivitatea și opulența decorațiunilor interioarelor și exterioarelor, precum și complexitatea elementelor sculpturale cu personaje multiple și scene dramatice și dinamice. Sensul inițial al cuvântului „baroc” desemna o perlă de formă neregulată, iar astăzi se identifică mai mult cu minuțiozitatea, dinamismul și bogăția decorurilor.

citește: Trucuri de amenajare pentru bucataria in stil rustic

„Convertirea Sf. Pavel pe drumul Damascului“, pictură realizată de Caravaggio pentru Capela Cerasi, Santa Maria del Popolo din Roma (vezi contrastul clarobscur).
„Convertirea Sf. Pavel pe drumul Damascului“, pictură realizată de Caravaggio pentru Capela Cerasi, Santa Maria del Popolo din Roma (vezi contrastul clarobscur).

În Baroc a apărut pictura de șevalet (tabloul). Compoziția plastică a devenit de un dinamism de neimaginat până la acea epocă. Orice linie dreaptă, statică a devenit oblică sau sinuoasă, secret al dinamismului compozițional. Tot în Baroc apar contrastele dramatice de clarobscur (contrast între lumina puternică și zone ale întunericului deplin), precum și contrastele de saturație sau calitate (acestea au influențat decisiv pictura modernă). Mari artiști ai Barocului: Rubens, Rembrandt,  El Greco,Velázquez, Tintoretto, Caravaggio, Bernini, Brunelleschi.

Citește: Amenajarile actuale in stil scandinav

Clădirile baroce se remarcă prin distribuirea unui spațiu imens la intrarea în imobil, spațiu ce se prelungește cu o scară interioară monumentală care leagă parterul de celelalte niveluri ale locuinței (element arhitectural ce a devenit simbol al bunăstării în arhitectura prezentă). Mobilierul se caracterizează prin amploarea liniilor curbe, bogăția ornamentațiilor, sculpturalitatea și minuțiozitatea detaliilor ce se împletesc cu simboluri reprezentative de măreție, fast și putere (piciorul de leu, felină sau câine, floarea de crin, coarnele de bour, flacăra etc).

Amenajări în stil Baroc – Datorită apariției primelor forme de industrializare, mobilierul, textilele, tapiseriile, obiectele ceramice, gravurile, tapetele s-au dezvoltat pe scară largă și au devenit accesibile și cetățeanului de rând.

Articol apărut în revista Casa și gradina

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply