Ghivece de plastic sau de lut. Care sunt diferentele

0

Ghivece de plastic sau de lut (3)Fiecare dintre noi a avut aceasta dilema: ghivece de plastic sau de lut? Care sunt cele mai bune si cat de importante sunt diferentele dintre ele, pentru sanatatea si buna evolutie a plantelor pe care le poarta.

Se poate spune si despre ghivecele de plastic si despre cele de lut ca vin cu avantaje si dezavantaje. Daca alegi ghivece de plastic sau de lut depinde de tipul de planta, de marimea ghiveciului, de locul in care sta si de scopul pe care il urmaresti cu planta respectiva (este o planta de decor sau una utila).

Ghivece de plastic sau de lut. Iata avantajele pe care le au unele fata de altele.

Ghivecele de plastic spre deosebire de alte tipuri de ghivece, au forme si dimeniusni mult mai variate decat oricare alte tipuri de ghivece si preturi foarte mici. In plus sunt extrem de durabile. Ghivecele din plastic imita foarte bine aspectul ghivecelor de lut, ceea ce este un real avantaj din punct de vedere estetic.

Citeste si: Ceramica decorativa

Ghivecele din plastic sunt rezistente, nu se sparg, iar durata lor de viata este foarte mare. Ghivecele de plastic sunt perfecte atat in interior cat si in exterior, dar si pentru gradina sau sera, fiind ideale pentru solutiile oferite de ghivecele suspendate pentru greutatea lor mica, cel putin prin comparatie cu cele din lut. Un alt avantaj pe care trebuie sa-l iei in calcul in cazul acestor ghivece de plastic este acela al usurintei in intretinerea lor.

Spre deosebire de ghivecele din lut, care dezvolta calcar si muschi pe pereti, ghivecele din plastic raman neutre si se pot curata perfect de fiecare data cand este nevoie, putand fi practic refolosite de un numar foarte mare de ori.

Ghivece de plastic sau de lut (1)Daca este sa alegi intre ghivece de plastic sau de lut, iata care sunt avantajele pe care le au acestea din urma.

In mod cert ghivecele de lut sunt foarte frumoase din punct de vedere estetic. Chiar si cele vechi sunt frumoase, in plus vasele smaltuite raman in stare foarte buna pentru multa vreme. Formele pe care le au ghivecele de lut sunt destul de variate, dar exista o diimensiune medie care este cea mai eficienta din punct de vedere economic. Cele foarte mari nu se fac pentru ca sunt foarte grele si foarte scumpe, cele mici nu sunt rentabile.

Citeste si: Istoria plăcilor ceramice

Pe langa aspectul deosebit pe care ghivecele din lut il au, acestea prezinta si o serie de avantaje pentru plantele gazduite, oferind un mediu sanatos, ideal pentru dezvoltarea plantelor. Radacinile plantelor se simt foarte bine in vase de lut, pamantul nu mucegaieste, asa cum se intampla in cazul celor de plastic, apa se dreneaza foarte usor. In plus ghivecele din lut sunt ideale si pentru plantele pe care, in timpul verii, le tii pe terasa sau in gradina deoarece acestea sunt mai rezistente in fata diferentelor de temperatura dintre zi si noapte si nu se supraincalzesc precum ghivecele din plastic.

Ghivece de plastic sau de lut (6)Nu in ultimul rand atunci cand alegi intre ghivece de plastic sau de lut trebuie sa spunem ca acestea din urma sunt prietenoase cu mediul inconjurator, spre deosebire de ghivecele din plastic care sunt daunatoare mediului, desi perioada lor de utilizare este foarte mare.

Toate aceste beneficii au si o parte negativa, care variaza de la ghivecele de plastic la cele de lut.

Cand ai dileme in ceea ce priveste alegerea: ghivece de plastic sau de lut, ia in calcul in primul rand dezavantajele acestora.

Ghivece de plastic sau de lut (2)Un mare dezavantaj al ghivecelor din plastic este acela ca acest material nu permite solului sa respire si apei sa se evapore. De aceea, este foarte important ca plantele sa primeasca exact cantitatea de apa de care acestea au nevoie si sa nu se exagereze deoarece umiditatea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor plantei.

Mai mult daca sunt lasate in bataia soarelui, ghivecele din plastic se vor supraincalzi si vor actiona precum un cuptor pentru radacinile plantelor. Poti evita asta imbracandu-le in folie de aluminiu sau asezandu-le in locuri ferite de actiunea directa a razelor soarelui. In plus solul in vasele de lut are tendinta de a mucegai, asa ca este recomandat ca periodic pamantul sa fie curatat si sa se adauge sol curat si sanatos.

Citeste si: Cele mai frumoase ghivece de flori

In ceea ce priveste ghivecele din lut au si acestea o serie de dezavantaje. Primul si cel mai important este faptul ca nu asigura confortul termic de care au nevoie radacinile plantelor in conditii de temperatura scazuta, deoarece lutul se raceste foarte repede. Ghivecele de lut favorizeaza depunerile de calcar pe interior, dar si a muschilor atat pe interior, cat si pe exterior, deoarece porii permit evaporarea apei. De aici rezulta ca ghivecele din lut sunt destul de dificil de intretinut. Curatarea lor este obligatorie si trebuie facuta, in principiu, cu aceiasi frecventa cu care sunt curatate si ghivecele de plastic.

Citeste si: Totul despre ghivecele pentru plante

Ghivecele din lut se pot sparge cu usurinta asa ca trebuie sa aveti mare grija cu acestea indiferent daca le folositi pentru interior, terasa sau gradina. In plus imbatranesc in timp si isi pierd frumusetea.

Acum daca ai dileme legate de ce alegi: ghivece de plastic sau de lut, poti lua o decizie buna in cunostiinta de cauza.

Sursa foto: hepta.ro / FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply