Gazonul la control

Gazonul la control

Gazonul la controlGazonul la control! Nicio grădină nu este ocolită de neplăcerile iernii şi poate că peluza are cel mai mult de suferit. Află ce ar trebui să faci pentru ca perfecţiunea gazonului tău să rămână neştirbită.

După iarnă, peluza ta perfectă e transformată în gropi, ţărână şi bucăţi de gazon rupte şi azvârlite peste tot. Descoperă care ar putea fi cauza pentru care gazonul arată așa de rău și ce poți face pentru a remedia problema.

Gazonul la control: iarba e îngălbenită

Există o mulţime de cauze, dar prima la care te gândeşti este lipsa apei şi a substanţelor nutritive. Gazonul are nevoie de foarte multă apă, mai ales dacă solul este nisipos. Udă-l bine dimineaţa, o dată la 3-4 zile, iar în perioadele secetoase, chiar o dată pe zi.

Aplică compost de două trei ori pe an şi fertilizanţi conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Este foarte important să respecţi aceste instrucţiuni, pentru că turnatul după ureche poate arde iarba, acesta reprezentând a doua cauză majoră a apariţiei petelor galbene.

Citește și Secrete pentru dalii perfecte

Nici urina animalelor nu este bună pentru gazon. Educă-ţi câinele să-şi facă nevoile într-un loc special amenajat şi ţine celelalte animale închise. Accidentele pot fi „neutralizate” cu multă apă, înainte ca iarba să se usuce.

Îngălbenirea peluzei poate fi cauzată şi de atacul unei ciuperci, caz în care va trebui să aplici un fungicid pe care îl poţi procura de la farmaciile fitosanitare.

Gazonul la control: petice rărite sau goale

Dacă acestea apar în locurile umbrite, fenomentul este normal: ierbii îi place foarte mult soarele. Dacă zona este umbrită de un copac, este suficient să-i răreşti coroana. Dar dacă este vorba de o construcţie, atunci va trebui să schimbi specia de iarbă cu una rezistentă la umbră sau, cel mai bine, să înlocuieşti peluza cu un covor de plante decorative.

Petele golaşe au apărut, dimpotrivă, la soare? Asta pentru că iarba este deosebit de mofturoasă: poate fi arsă de lumina reflectată din zidurile şi potecile albe. Schimbă-le culoarea sau acoperă zidurile cu plante agăţătoare.

Dacă gazonul a chelit pe traseele mai circulate, pune din loc în loc pietre pentru păşit sau amenajează o potecă pavată.

Citește despre Colecția de gladiole

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Foto: 123RF
Distribuie articolul pe: