Colecția de gladiole

0

Colecția de gladiole

Colecția de gladiole împodobește grădina cu flori frumoase, mari, multicolore întreaga vară până la mijlocul toamnei. Perioada de înflorire depinde direct de momentul plantării, căci are nevoie de aproximativ 90 de zile să se dezvolte complet, de la bulb uscat la floare impetuasă.

Colecția de gladiole – specii și varietăți pentru grădina ta

Genul Gladiolus cuprinde în jur de 250 de specii, dintre care doar 10 sunt originare din Eurasia. Majoritatea speciilor nu au flori impresionante – multe dintre ele nu depășesc un centimetru în diametru și nu se adună mai mult de trei, patru pe tijă. Spicele florale spectaculoase pe care le găsim acum în comerț sunt produsul a sute de ani de hibridizare, selecție și probabil intervenții mult mai drastice.

Citește și 5 tufe cu fructe decorative pentru garduri vii

Cele mai aspectuase specii sunt Gladiolus alatus, cu flori portocaliu cu galben, communis, care atinge un metru înălțime și are flori mici, dar de un roz intens, dalenii, cu flori puține pe spic, dar arătoase, portocalii și roșii, equitans, cu florii îmbrăcate în portocaliu și galben, italicus, de un metru înălțime, cu câte 15-16 flori delicate roz pe tijă, murielae, plante înalte de un metru, cu flori albe cu miez grena, foarte parfumate, orchidiflorus, cu flori asemănătoare orhideelor, în nuanțe amestecate de gălbui și violet, palustris, cu plante micuțe, de doar 50 cm înălțime, și flori roz ca niște clopoței, watsonius, flori mari, spectaculoase, de un roșu aprins.

Dintre hibrizii cunoscuți putem enumera Gladiolus × colvillei, Gladiolus × gandavensis și Gladiolus × hortulanus.

Însă gladiolele pe care le întâlnim astăzi pe piață și în grădini, cu numeroasele lor flori mari, intens colorate, cu nenumărate petale sunt hibrizi și varietăți ale speciilor de mai sus.

Citește și Tuberozele isi petrec iarna in casa

Colecția de gladiole – plantare

În zonele temperate, gladiolele nu rezistă prea bine gerului iernii, de aceea se recomandă dezgroparea rădăcinilor asemănătoare unor bulbi și depozitarea lor în pungi de hârtie, într-o încăpere răcoroasă și uscată. Se plantează în grădină într-o loc scăldat în soare, într-un sol foarte bine drenat și fertil. Începe plantarea în mijlocul lui mai și continuă procesul o dată pe săptămână până la finalul lui iunie pentru a avea flori de vara până la finalul toamnei.

Colecția de gladiole – îngrijire

Presară vara în jurul gladiolelor un strat de mulci din paie, ace de pin sau scoarță măcinată pentru a inhiba dezvoltarea buruienilor. Udă bine o dată pe săptămână în caz că treci printr-o perioadă secetoasă și adaugă un îngrășământ pentru plante cu flori decorative conform indicațiilor de pe ambalaj.

Citește și Dovleceii ornamentali: culege-i, usuca-i, pastreaza-i mai mult timp!

Foto: © dresden – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply