Tuberozele isi petrec iarna in casa

0

Tuberozele nu trebuie sa lipseasca din colectia ta daca esti un gradinar care adora florile parfumate. Bulbi pereni originari din Mexic, tuberozele – sau Polianthes tuberosa – produc spice pline cu mici flori albe ca niste trandafiri, puternic parfumate, iar aromele lor sunt bogate, senzuale si exotice.

Tuberozele, sensibile la ger

Tuberozele pot fi crescute si in gradinile noastre, insa doar de primavara pana toamna tarziu, caci temperaturile scazute din timpul iernii le distrug bulbii. De aceea, pentru a te bucura de aceste plante si anul urmator, trebuie sa le aduci peste iarna in casa.
Pregateste-le culcusul: o incapere racoroasa si uscata, cu o temperatura de 9-11°C, intr-un raft in care sa le poti pastra pana primavara.
Muta tuberozele inainte de primul inghet: tuberozele pot rezista unui inghet usor, dar e mai bine sa nu risti. Asteapta pana au terminat de inflorit, apoi treci la treaba.
Taie-le partea verde: indeparteaza frunzele ingalbenite si taie tijele florale la 10-15 cm deasupra solului. Foloseste un cutit sau un foarfece bine ascutit, eventual sterilizat cu alcool pentru a preveni raspandirea eventualelor boli de la o planta la alta.
Dezgroapa bulbii: sapa cu grija in jurul unui grup de plante si ridica o bucata buna de pamant cu bulbi – ai grija sa nu-i zgarii si sa nu tai radacinile. Scutura usor pamantul de pe bulbi pana raman curati.
Asteapta sa se usuce: asaza bulbii intr-un singur strat pe un carton, la aer, intr-un loc insorit si asteapta 24 de ore sa se usuce complet. Indeparteaza apoi resturile de frunze si de tije.
Ambaleaza bulbii: ai nevoie de o cutie de carton in care vei aseza un strat de paie, talas sau muschi vegetal. Asaza bulbii de tuberoze intr-un singur strat, acopera-l cu inca un strat izolator, apoi inchide cutia.

In general, tuberozele rezista fara probleme intreaga iarna, insa e bine sa-i verific o data la doua saptamani. Daca observi ca bulbii se incretesc, pulverizeaza putina apa peste materialul izolator o data sau de doua ori in timpul iernii. Pe de alta parte, daca observi ca se formeaza radacini, muta cutia intr-un loc mai uscat. Planteaza bulbii in martie-aprilie, cand vremea incepe sa se incalzeasca.

Foto: Florin Capilnean – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply