Dovleceii ornamentali: culege-i, usuca-i, pastreaza-i mai mult timp!

0

Dovleceii ornamentali

Dovleceii ornamentali au o multime de intrebuintari. Pot fi folositi ca simple decoratiuni sau pot fi transformati in casute pentru pasarele, suporturi pentru lumanari, abajururi, vaze si recipiente simpatice pentru maruntisuri. Insa pentru aceasta trebuie sa stii cum sa-i culegi, usuci si conservi pentru a deveni impermeabili si pentru a rezista cat mai multa vreme.

Dovleceii ornamentali – specii folosite

Dovleceii ornamentali se inrudesc cu dovlecii de placinta, dovleceii si cu alte legume din familia Cucurbitaceae, precum castravetii si pepenii. Insa e bine sa stii ca exista doua specii diferite care pot fi folosite ca ornamente:

1. Curcubita sau dovleceii ornamentali cu coaja moale – sunt dovleceii micuti, portocalii, galbeni, albi si verzui cu forme amuzante.
2. Lagenaria sau dovlecii ornamentali de dimensiuni mari, in forma de picatura, din care se fac, de obicei, casute pentru pasari.

Dovleceii ornamentali – cum se culeg

Indiferent de specia pe care o ai, dovleceii ornamentali pot fi culesi in momentul in care codita lor s-a uscat complet si a devenit maronie. Culege-i inainte de primul ger, caci temperaturile scazute distrug iremediabil coaja dovleceilor Curcubita. Pastreaza doar exemplarele cu coaja intacta, fara pete sau zgarieturi.

Dovleceii ornamentali – cum se usuca

Pentru a obtine obiecte decorative rezistente, ai nevoie de rabdare. Coaja dovleceilor se usuca intr-o saptamana, insa continutul are nevoie de cateva luni.
– spala dovleceii cu apa cu sapun si lasa-i sa se usuce la aer o saptamana, timp in care coaja se usuca si isi schimba culoarea.
– muta dovleceii ornamentali intr-un loc intunecos, racoros, bine ventilat si uscat si asaza-i intr-un singur strat, fara sa se atinga intre ei. Verifica-i o data pe saptamana pentru a vedea daca au prins mucegai si arunca-i pe cei stricati. Din cand in cand, intoarce-i pe cealalta parte pentru a grabi uscarea.
– dupa sase luni, cand dovleceii ornamentali au devenit duri si usori si poti auzi semintele zornaind in ei, sunt gata pentru a fi folositi.

Dovleceii ornamentali – cum se conserva

Numai dupa ce s-au uscat complet, dovleceii pot fi scobiti si goliti de continut, vopsiti, cerati, decolorati si decorati dupa pofta inimii. Daca sunt pregatiti corect, poti conta pe ei sa reziste o viata intreaga. Succes!

Foto: wisshippo – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply