Gardul potrivit

0

Dacă ai casă și grădină, atunci sigur ai nevoie și de un gard care să delimiteze proprietatea, să sporească siguranța perimetrului și să asigure o oarecare intimitate familiei.

Alegerea unui gard nu se face la întâmplare. Se ține cont de mai multe aspecte: nevoia de securitate, bugetul disponibil, stilul casei și al grădinii, de împrejurimi și de costurile de mentenanță.

STIL

Pentru un aspect rustic, perfect în cazul unei case de vacanță sau de la țară, cele mai recomandate materiale sunt lemnul și împletiturile din nuiele. Dacă simți nevoia de intimitate, dar nu vrei să investești mult, poți opta pentru un gard din plasă de sârmă dublat cu rogojini de răchită sau plante înalte ori cățărătoare. Foarte bine arată gardurile vii din gutui japonez, lemn câinesc, tuia, buxus.

Gard viu pentru gradina. Ce avantaje are. Se planteaza in noiembrie

Garduri ieftine si bune. 5 idei

Cel mai des întâlnite garduri sunt cele din scândură (montată vertical sau orizontal), fier forjat, tablă, zidărie sau prefabricate din beton, toate acestea folosite singure, combinate între ele sau cu alte materiale. Lemnul și tabla sunt mai ieftine, dar necesită reînnoirea protecției cu ulei ars, lac sau vopsea la 5-6 ani.

Fierul forjat aduce un plus de stil pentru că permite multe decorațiuni în forme variate, dar vine și cu un preț pe măsură. Este foarte rezistent dacă, de la primele semne de rugină, cureți cu peria de sârmă și tratezi cu soluții care opresc oxidarea și protejează suprafața. În mod similar întreții și gardul din panouri de tablă.

gard
www.pixabay.com

REZISTENȚĂ

Cei care pun preț pe rezistență aleg zidăria, deoarece se comportă foarte bine în timp și nu are nevoie de multă atenție. Un alt avantaj constă în aspectul plăcut (poți placa zidul cu gresie de exerior, piatră de munte, cărămidă aparentă, tencuială) și senzația de siguranță pe care o oferă. Este una dintre cele mai scumpe variante, dar merită investiția mai ales dacă ai locuința într-o zonă cu vânturi puternice sau un cartier rău famat. Dacă te preocupă siguranța, optează pentru garduri netede, înalte, care nu pot fi escaladate ușor. În aceste cazuri, de obicei ești mulțumit abia după ce zidul atinge 2 m înălțime, dar nu uita că acesta va umbri semnificativ grădina și se va încinge vara.

La capitolul trăinicie, în frunte se află gardurile din plăci prefabricate, de beton armat, care se pot comanda în diverse forme și dimensiuni. Sunt însă foarte grele și trebuie să le fixezi bine.

În străinătate se poartă gărdulețele din PVC, pentru că arată foarte bine. Materialul e tratat, rezistă la intemperii, se curăță ușor, nu ruginește, nu putrezește. Variantele standard sunt garantate 10 ani, iar gama de lux, 50 de ani, dar sunt mai costisitoare decât celelalte materiale.

Protejează gardul de lemn prin fâșii de tablă montate în partea superioară, deasupra scândurilor. Umple țevile de fier ale stâlpilor cu beton sau acoperă-le cu elemente speciale care împiedică pătrunderea apei. Pe gardul din zidărie montează țigle înclinate, să se scurgă apa.

Pictate Tablă cu personalitate

Ai montat plăci de tablă pentru că sunt mai ieftine, dar nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu ceva anost. Vopsește-le în culori vii, pictează ceva drăguț pe ele.

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply