Frunzele sunt cap de afiș în grădină!

0

Încearcă să restrângi ponderea florilor și să faci frunzele decoratorii principali din grădină.
Ideea adânc înrădăcinată conform căreia frumusețea grădinilor se datorează exclusiv florilor nu trebuie să te împiedice să te gândești și la alte variante, precum aceasta cu frunzele.

Foto: Flori Lixăndroiu

Chioșcul de vară din care contempli doar verdele e un loc de odihnă mult mai liniștit decât dacă ar fi fost înconjurat de explozia de culoare a florilor.

Te-ai gândit cum ar fi să ai o grădină realizată în principal cu plante decorative prin frunziș, precum ierburi, ferigi, crețișoară (Alchemilla vulgaris), crin de toamnă (Hosta) sau clopoței purpurii (Heuchera)? Cu excepția ferigilor, ele fac spice sau flori discrete, dar cel mai bine pentru ele vorbesc frunzele. Toate sunt plante perene ușor de îngrijit și care rămân frumoase din primăvară, când le dau frunzele, până toamna, când le dispar (unele, precum Heuchera, chiar dacă nu la fel de frumoase ca vara, rămân vii și iarna).

Foto: Flori Lixăndroiu

Frunzele de Heuchera brun-roșcate și florile ca niște clopoței delicați în ton cromatic cu ele conferă pete de culoare care nu pot trece neobservate.

Pentru ca grădinile de acest fel să fie o reușită, trebuie folosit cu artă potențialul peisagistic al formelor, texturilor, nuanțelor de verde și al celorlalte culori ale frunzelor. Dacă nu vrei să renunți la flori, apelează la cât mai puține și cu o cromatică restrânsă și bine aleasă. Rezultatul va fi o grădină foarte odihnitoare și prin peisaj, și prin timpul redus necesar îngrijirii ei.

Extrasfat! Peisagiștii știu să îmbine plantele decorative prin frunziș ținând cont nu doar de culoare, ci și de ținută, cele cu port ferm fiind folosite ca să stopeze căderea pe alei a celor flexibile.

Articol adaptat din revista Casa lux – octombrie 2016

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply