Flori care cresc pe trunchi – ideale in gradini mici

0

Plantele cu flori care cresc pe trunchi, în formă de copăcel, arată foarte bine. Ele sunt o soluție la care se poate apela în cazul unei grădini mici. Sunt multe care se pretează la altoirea pe trunchi sau la conducerea creșterii în formă de coroană pe tulpină. Cel mai bine e să le cumperi gata formate și doar să le menții astfel. Iată câteva exemple de flori care cresc pe trunchi, precum și câteva sfaturi.

flori care cresc pe trunchi trandafiri
Foto: Flori Lixăndroiu

Sfaturi pentru flori care cresc pe trunchi 

Trandafirii pe trunchi trebuie sprijiniți și protejați de îngheț. Este bine ca, la plantare, să așezi tulpina puțin oblic și apoi să o legi de un țăruș vertical. Învelește toamna coroana cu materiale de protecție permeabile la aer sau culcă tulpina pe direcția de înclinare și fă un mușuroi protector în zona punctului de altoire, iar primăvara îndepărtează-l, ridică tulpina, las-o câteva zile să-și revină, apoi fixeaz-o vertical pe suport.

Un pomișor de fucsie este o podoabă de preț în orice grădină. Fucsiile nu suportă căldura și soarele direct, doar cele cu flori roșii rezistă ceva mai bine. O temperatură de 15-21 grade Celsius ziua și cu zece grade Celsius mai scăzută noaptea este ideală. În perioada repausului de iarnă, asigură pomișorului 4-10 grade Celsius și udă-l cât să nu se usuce complet pământul. Scoate ghiveciul în curte, în penumbră, primăvara.

Numele de “cameleon” al plantei Lantana, cu inflorescențe care își schimbă mereu culoarea, e pe deplin justificat. Nu rezistă la ger, la noi se poate cultiva ca plantă anuală. Cele perene în formă de pomișor trebuie adăpostite iarna în locuri luminoase, la 6-8 grade Celsius, fără să coboare spre zero grade. Vara se scot în plin soare: dacă nu au minimum trei-cinci ore pe zi de soare direct, nu mai înfloresc.

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply