Fiecare obiect spune o poveste

0

Am cunoscut-o la Târgul Internațional de Mobilă de la Köln și mi-a atras atenția scaunul The Body, o creație interesantă, la granița dintre design și instalație.

Kirsi-Enkovaara

KIRSI ENKOVAARA
s-a născut în 1983 la Helsinki, Finlanda. Este absolventă a Lahti Institute of Design, Furniture Design. De curând și-a dat masteratul la Royal College of Arts din Londra, unde se află și studioul ei. Kirsi Enkovaara realizează design de mobilă și obiect, instalații și design interior.
Cel mai important pentru Kirsi Enkovaara este să creeze sinergie între produs și consumatorul lui. Ea crede că un produs de impact spune o poveste unică și trezește în noi diferite asocieri, exprimate cu ajutorul suprafețelor, structurilor și al patternurilor. „Trăim într-o lume magică, care poate fi descoperită dacă suntem dispuși să facem efortul necesar. De exemplu, structura unui fulg de nea este cu adevărat complexă și frumoasă. Lumea trebuie explorată prin prisma curiozității unui copil. Acest entuziasm transformă lumea adulților într-un loc magic, plin de inspirație“, crede Kirsi Enkovaara.

Foto: Aava Anttinen
Foto: Aava Anttinen
Foto: Aava Anttinen
Foto: Aava Anttinen

THE BODY

Scaunul, selecționat de către Interior Innovation Award pentru Pure Talents Contest 2015, ne invită să găsim poziția ideală de a sta, punând sub semnul întrebării normele culturale însușite. The Body este realizat din pânză umplută cu orez și permite astfel reconfigurarea lui în infinite variante. Materialul de umplutură asigură stabilitate structurii, iar pânza – confortul de a sta ca pe o pernă.

Foto: Innolux
Foto: Innolux

AAMU
Lampa realizată din aluminiu pictat pentru brandul Innolux evocă imaginea fulgilor din hârtie și ne trimite cu gândul la casa primitoare a bunicilor și la copiii care privesc pe fereastră cum ninge liniștit afară. Aamu este menită să aducă senzația de căldură în orice cămin contemporan.

Foto: Kirsi Enkovaara
Water Tiles, foto: Kirsi Enkovaara
Foto: Kirsi Enkovaara
Landscape of Gravity, foto: Kirsi Enkovaara

WATER TILES ȘI LANDSCAPE OF GRAVITY
Pentru ambele proiecte, Kirsi Enkovaara a folosit o tehnică de imprimare prin care se vizualizează mișcarea apei. Diferite obiecte (prevăzute cu un orificiu) sunt scufundate în apa în care au fost turnate ulei și cerneală. Apa se scurge prin orificiu, iar forța de gravitație dă apei mișcarea ce rămâne imprimată pe suprafața vaselor sau a altor obiecte.

Foto: Kirsi Enkovaara
Foto: Kirsi Enkovaara

MELTED MEANINGS
Patternul este realizat cu ajutorul unei tehnici din Mali, ce folosește noroiul fermentat pentru a vopsi materialele textile. Designerul a vopsit materialul cu noroi, l-a scanat și l-a manipulat digital. Prin transfer termic, patternul a fost imprimat pe un material sintetic ce imită bumbacul.

Foto: Santeri Sarkola
Foto: Santeri Sarkola
Foto: Santeri Sarkola
Foto: Santeri Sarkola

MEMORIES
Colecția, compusă din canapea, lampă și covor, explorează diferite aspecte legate de felul în care obiectele, asociate cu diferite persoane, pot crea povești traduse prin forme și materiale. Inspirându-se din estetica scandinavă, ea reprezintă un mod de reflectare asupra timpului care modifică tradiția.

Text: Cristina Stoica, redactor-șef

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply