Fereastra, un element de decor pentru casa

0

Fereastra este un prețios element de decor din foecare cameră în parte și cu toate acestea importanța ei este deseori trecută cu vederea în detrimentul imaginii generale a unei încăperi. Simplul gest de a da la o parte perdeaua din dreptul ferestrei schimbă complet imaginea camerei, iar aceasta este o dovadă a faptului că fereastra și elementele de decor care o accesorizează sunt esențiale. Vorbim despre toate acestea.

Fereastra

Fereastra te poate ajuta să îmbunătățești aspectul camerei și a casei în general, dacă sunt puse corect în valoare. Ceea ce contează este dimensiunea ferestrei, forma și poziționarea acesteia, deci implicit cantitatea d elumină care intră în cameră.

Fereastra de la parterul casei pot fi decorate pe exterior cu obloane din lemn sau grilaje din fier forjat. Obloanele pot modifica cantitatea d elumină care intră în cameră și pot da personalitate casei din exterior. Sunt foarte practice vara, când este foarte cald, dar și iarna pentri că te apără de frig și vânt. Obloanele sunt și un pun element d eprotecție pentru casă.

Fereastra

Grilaje din fier forjat se folosesc atât pentru decorarea exterioară a ferestrelor casei cât mai ales pentru a spori gradul de siguranță a locuinței. Există o multitudine de modele de grilaje, simple și delicate sau încărcate și complicate. Primele sunt ideale pentru ferestrle mici, celelalte pentru ferestrele mari.

Ramele ferestrelor pot fi din lemn sau PVC. Indiferent de materialul din care sunt executate, culoarea aleasă trebuie să se potrivească cu paletă cromatică a casei și vor influența în mod major decorul din casă. Tocurile albe sunt ideale pentru ferestrele mici, cele colorate pentru cadrele largi. Nu omite faptul că tocurile ferestrelor pot fi decorate, fie cu vopseluri speciale, fie cu materialele autocolante. Ramele ferestrelor trebuie să fie în aceiași culoare cu ușile și tocurile ușilor de interior și în acord cu podelele. Tocurile și ușile de interior închise la culoare, cu podele din lemn dau un decor sobru, elegant și merg perfect cu zugrăveli albe mate sau culori pastelate apoase. Tocurile albe se potrivesc unui decor modern, dar se pot preta și unui decor elegant ori romantic.

Vitraliile intra în partea detaliilor de artă, dar sunt o soluție excelentă pentru fereastră, care  devine astle un detaliu captivant în cameră. Geamurile vitrate sunt o alegere bună mai ales în situația în care priveliștea pe care ne-o oferă ferestrele nu e tocmai plăcută vederii. Mai mult decât atât, vitraliile pot fi încadrate în toate tipurile și stilurile de amenajări interioare, de la clasic până la high-tech. Există și soluția vitrariilor false, extrem de decorative, care îmbracă bine o fereastră și care dau călcură, personalitate și un stil aparte camerelor.

Perdele, draperii, jaluzele, storuri. Toate acestea sunt elemente de decor ale interiorului care pun în evidență fereastra și care sunt elemente definitorii pentru decorul din casă. Pentru fereastra unei camere amenajate în stil clasic se potrivesc niște draperii din stofe de calitate, însă pentru ferestrele unei case amenajate în stil modern sunt suficiențe niște jaluzele.  perdelele nu sunt mereu obligatorii, rama ferestrelor, jalunzelele, pervazul ferestrei fiind elemente de decor care fac inutilă perdeaua și care dau un aer proaspăt, elegant și modern încăperii.

Sursa foto: Thinkstock Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply