Experimentele designerilor Färg și Blanche

0
Farg_Blanche
Färg și Blanche

Experimentele designerilor Färg și Blanche surprind prin tehnicile neobișnuite de lucru. Färg și Blanche transpun în creația lor elemente din lumea modei. Piesele lor de design sunt remarcabile și funcționabile.

Metode îndrăznețe de lucru

Färg și Blanche au un background influențat de modă și artă. Fredrik Färg este specializat în tâmplărie, dar a fost interesat întotdeauna și de modă, în special de creațiile semnate de Hussein Chalayan și Alexander McQueen. Emma Blanche a crescut înconjurată de artă, mama ei fiind artistă și profesoară de artă. Aceste influențe se regăsesc în piesele create de cei doi designeri în studioul lor amenajat în-tr-un garaj subteran, de mari dimensiuni, în cartierul Södermalm, din Stockholm. Studioul este totodată showroom și atelier unde cei doi experimentează în special cu textile. Metodele de lucru sunt îndrăznețe, cei doi folosesc tehnici neobișnuite de lucru.

Scaunele colecției Succession, de exemplu, sunt îmbrăcate în piele și material textil, ce a fost legat cu sfoară și apoi copt.

Scaunul Succession_Färg și Blanche
Scaunul Succession

Suprafața de stat este realizată dintr-o compoziție de materiale inovatoare ce a fost îmbrăcată în piese și material textil și a fost legată strâns cu sfoară înainte de a fi coaptă. Apoi sfoara a fost tăiată, lăsând o amprentă dură, dar în egală măsură rafinată. Taburetele colecției „Succession” nu sunt doar simple piese de mobilier, ci par a-și trăi propria viață.

În colecția „Wood Tailoring“, Färg și Blanche au experimentat cusutul „extrem“, combinând lemnul cu croitoria într-un fel ce nu s-a mai văzut până acum.

Biblioteca Pocket Cupboard_Färg și Blanche
Biblioteca Pocket Cupboard

Corpul de depozitare modular este dotat cu uși prevăzute cu buzunare din piele cusute direct pe fronturile din lemn. Această piesă remarcabilă, din colecția „Wood Tailoring“, oferă o soluție ingenioasă pentru depozitarea revistelor preferate.

Wood Layer Armchair, Färg și Blanche
Wood Layer Armchair

Tehnica de manufacturare a fotoliului ce face parte din colecția „Wood Tailoring“ este originală! Plăci groase de placaj au fost asamblate cu mașina de cusut pentru a forma spătarul fotoliului. Totodată, modelul organic rezultat simbolizează inelele de creștere ale unui copac.

Färg și Blanche se inspiră din lumea modei

Cu mult lăudatul fotoliu Emma pentru brandul Gärsnäs, Färg și Blanche au arătat că experimentele lor cu diferite materiale se pot fructifica și în producția de masă. Cusăturile fotoliului Emma, creat în 2013, sunt atât decorative, cât și funcționale, iar șarmul feminin este dat de „ciorapii“ piesei.

Fotoliul Emma, Färg și Blanche
Fotoliul Emma

Tot în același an au prezentat și colecția F-A-B, combinând un scaun realizat într-una dintre cele mai vechi fabrici din Suedia cu „hainele“ confecționate în propriul studio.

Scaun din seria F-A-B, Färg și Blanche
Scaun din seria F-A-B

Colecția se inspiră din modă și tratează scaunul precum un corp uman ce poate fi îmbrăcat în diferite feluri. Structura scaunului reprezintă în sine piesa de mobilier, dar poate fi îmbrăcată cu diferite „haine”. Structura din lemn este realizată într-o fabrică veche shaker, din Suedia, iar husele sunt făcute în atelierul designerilor.

Kilt Stools, Färg și Blanche
Kilt Stools

Scaunele nostime, cu „fuste scoțiene”, au fost concepute pentru expoziția „Beyond Couture” la Târgul de Mobilă de la Stockholm, din 2012. Faldurile materialului textil, sensibil la căldură, vor să sugereze mișcarea unui kilt în bătaia vântului.

Lampa Moon, Färg și Blanche
Lampa Moon

Abajurul textil al lămpii reflectă lumina precum se reflectă razele solare când întâlnesc suprafața Lunii, iar senzația este că privim o hologramă fascinantă.

Rock Chair, Färg și Blanche
Rock Chair

Balansoarul se livrează într-un pachet plat și constă din cinci piese, ce se asamblează ușor. Fredrik Färg a creat prototipul în cadrul unui schimb de experiență în Australia, unde provocarea a fost să realizeze un scaun folosind doar o placă din MDF și un fierăstrău pendular. Rock Chair aduce un plus de modernitate conceptului de balansoar, ce nu s-a modificat de-a lungul timpului.

Fotoliul Coat, Färg și Blanche
Fotoliul Coat
Fotoliul Coat se poate strânge și monta cu ușurință, Färg și Blanche
Fotoliul Coat se poate strânge și monta cu ușurință

Slow fashion, ce ne trimite cu gândul la jachetele și cămășile executate la comandă și la butonii ce continuă de sute de ani să fie accesorii iubite. Spătarul se îndoaie precum un rever. Structura este realizată din placaj turnat, iar șezutul și scaunul din fetru din poliester turnat. Construcția se susține cu ajutorul butonilor.

Studioul Färg & Blanche

Studioul Färg & Blanche a fost fondat în 2010 de către designerul suedez Fredrik Färg și designerul Emma Marga Blanche, născută în Franța. Echipa colaborează cu renumite branduri suedeze, dar produce și propriile colecții, precum și obiecte de artă pentru galerii din Milano, New Jork și Tokio. Experimentele designerilor Färg și Blanche se remarcă atât în piesele lor handmade, cât și în proiecte industriale. Färg și Blanche își păstrează întotdeauna nota personală. În 2014 au realizat mobila pentru filmul „Longing to Fly, Longing to Fall“ ce explorează noțiunea de spațiu.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply