Stop excesului de umiditate din locuinţă II

0
123RF
123RF
Dragi cititori,
Continuăm articolul despre umiditatea în exces început aici.
De unde provine umiditatea în exces
Există şi accidente, cum ar fi o conductă spartă, un robinet uitat deschis, un canal ce refulează, ceea ce duce la infiltraţii şi inundaţii, dar şi o hidroizolaţie deficitară, un rost foarte mare între construcţii pot duce la probleme cu umiditatea în exces. Pe de altă parte, toate activităţile umane desfăşurate în gospodărie, de la gătit la spălat şi călcat rufe, de la făcut gimnastică la îngrijit florile presupun eliminarea apei sub formă de vapori. Acumularea acestora, dacă nu există o aerisire eficientă, duce la impregnarea tavanului şi a pereţilor, a mobilei şi a hainelor şi la apariţia igrasiei, a mucegaiului. Dar există mijloace la îndemâna oricui pentru a preveni excesul umidităţii:

  • ţinerea ferestrelor larg deschise minim 10-15 minute zilnic (inclusiv iarna)
  • echiparea bucătăriei cu hotă cu burlan
  • montarea unui ventilator exhaustor la baie
  • menţinerea în întreaga locuinţă a unei temperaturi constante moderate
  • alegerea corectă a caloriferelor (în funcţie de volumul camerei şi alţi parametri)
  • aerisirea periodică a dressingurilor, a dulapurilor, sertarelor sau altor spaţii mici
  • renunţarea la obiceiul de a usca rufe în casă.

De reţinut că şi prezenţa plantelor de apartament contribuie la sporirea simţitoare a umidităţii. Multe persoane evită să aerisească temeinic locuinţa în sezonul rece de teamă că se pierde căldura, dar aerul umed este mai greu de încălzit, deci fac falsă economie, mai ales dacă ne gândim și la costul reparațiilor după ivirea mucegaiului. În plus, mucegaiul favorizează dezvoltarea alergiilor, a astmului, a reumatismului, a infecțiilor respiratorii, iar un mediu umed este prielnic și proliferării gândacilor.
Mai trebuie reținut că într-o locuință izolată termic, dotată cu tâmplărie eficientă (termopan), riscul apariției mucegaiului este semnificativ mai mare decât la o casă cu tâmplărie clasică din lemn care permite trecerea vaporilor de apă.
Continuarea articolului în revista Practic Idei nr. 10!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply