Eficiență maximă în locuințe I

0
www.pixabay.com
Dragă cititorule,
Costurile de întreținere a locuințelor ne pun adesea în dificultate, mai ales când vine vorba despre asigurarea confortului termic, dar există soluții pentru reducerea cheltuielilor. Iată câteva!
În prezent cele mai eficiente locuințe din punct de vedere energetic sunt așa numitele case pasive. Acestea sunt construcții care consumă foarte puțin curent electric inclusiv pentru climatizare și la care pentru menținerea temperaturii interne nu este necesar un sistem de încălzire clasic, cu sobă sau centrală termică, și care aproape se autoîntrețin din punct de vedere energetic. Casele pasive mai sunt caracterizate prin reducerea la maximum a apei utilizate. În termeni preciși, o locuință pasivă este una al cărei consum de energie anual cu încalzirea nu depășește 15KWh/m2, deziderat pentru care trebuie luate în calcul multe aspecte, începând de la arhitectură, până la amplasare (spre sud și cât mai bine expusă la soare), materiale de construcție, echipamente și aparate utilizate ulterior. Cât privește arhitectura, clădirea poate avea orice forma, dar sunt preferate cele compacte, care pot fi izolate mai bine. Trebuie acordată maximă atenție izolării termice, inclusiv a fundației. Stratul de materiale izolatoare la pereți poate atinge 30 cm, iar la pod 40 cm, avându-se grijă să se elimine toate punțile termice. Pentru pereți se poate opta între prefabricate din poliuretan umplute cu beton, blocuri de BCA, bușteni sau plăci OSB, cu condiția să aibă și material izolator corect dimensionat. Se va face și o izolare care să stopeze circulația aerului dintre exterior și clădire, etanșeitatea fiiind foarte importantă. Ferestrele și ușile indicate sunt cele cu un coeficient de transmisie termică mai mic de 0,8 W/m2K (deci termopan Low-E cu trei foi de sticlă) și coeficient de absorbție termică de 50%. Dar chiar dacă nu poți construi o casă pasivă (ce trebuie proiectată ca atare) poți face economii substanțiale.
Cum reduci efectiv consumul de energie pentru climatizare, iluminat, aparatură electrică:
• izolezi termic foarte bine toată locuința, începând de la fundație și până la pod și încălzești doar spațiile în care locuiești.
• montezi pompă de căldură (care preia căldura din sol sau apă și o folosește la încălzirea apei sau climatizare) și panouri solare cu tuburi pentru încălzirea apei menajere sau a caloriferelor.
• alegi pentru acoperiș un kit cu panouri fotovoltaice (care produc curent electric).
• instalezi un recuperator de căldură care va folosi energia termică de la apa utilizată la duș sau spălatul mâinilor pentru încălzirea apei curate sau a spațiului locuit.
Continuarea acestui articol o puteți citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply