Desfrunzitul parţial la viţa de vie I

0
Arhiva Practic Idei
Arhiva Practic Idei
ing. Niculae Vlad, Izvorul Dulce, com Merei, jud. Buzău
Dragi cititori, stimată redacţie,
Revin cu un nou articol dedicat îngrijirilor necesare la viţa de vie. De data aceasta vă vorbesc despre o lucrare specifică începutului de toamnă şi care influenţează recolta. Este vorba despre desfrunzitul parţial.
Desfrunzitul parţial este o lucrare cu efecte pozitive asupra calităţii şi chiar cantităţii producţiei, recomandată cu prioritate la soiurile cu frunziş bogat, predispuse la atacul de mucegai (Muscat de Hamburg, Muscat de Adda, Italia) ca şi la cele la care boabele se colorează neuniform şi mai puţin intens (Cardinal, Coarnă neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon).
Lucrarea se execută cu 2-3 săptămâni înainte de cules, aproape de intrarea strugurilor în pârgă sau chiar la pârgă, prevenind atacul intens de mucegai. Prin desfrunzitul parţial odată cu îndepărtarea frunzelor din dreptul strugurilor, se ameliorează microclimatul din jurul strugurilor, se reduce umiditatea, se intensifică aerisirea şi iluminarea strugurilor. Ca urmare se îmbunătăţeşte calitatea strugurilor pe lângă o stare fitosanitară mai bună; strugurii se colorează mai uniform şi mai intens, sporeşte conţinutul boabelor în zaharuri, se reduce aciditatea totală, prin degradarea acidului malic sub acțiunea luminii mai intense, în plus la soiurile aromate se intensifică aroma.
Articolul continuă aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply