De ce frunzele plantelor de interior se ard și devin maro și cum rezolvi problema

0

Când frunzele plantelor de interior par arse sau tind să devină maro, cu aspect uscat, este un semn că ceva nu merge cum trebuie și că este necesară o schimbare a modului în care sunt îngrijire. Fenomenul poate să apară din mai multe cauze , dar cele mai probabil sunt:

  • modul de udare și calitatea apei folosite;
  • umiditate din jurul plantei;
  • excesul de îngrășământ în solul din ghiveci;
  • un sol nepotrivit cu nevoile plantei

Udarea inccorectă

Frunzele arse și maro sunt un semn că trebuie să regândești felul în care uzi acea plantă. Dacă solul din ghiveci este ud, farfuria de scurgere, umedă la rândul ei, iar solul pare îmbibat de apă, foarte probabil aceasta primește mai multă apă decât are nevoie. Un al motiv poate să fie acela că o uzi cu prea multă apă, prea rar. Majoritatea plantelor de interior preferă o cantitate constantă de apă la întervale regulate, car pot fi o dată sau de două ori pe săptămână. Cea mai bună formă de udare a plantelor este să le pui apă puțin câte puțin astfel încat aceasta să fie absorbită de sol, și nu multă dintr-o dată astfel încât să stagneze deasupra. Udarea ”puțin câte puțin” trebuie făcută pâne ce ajunge apă în farfuria de scurgere. Este important ca după o oră, două d ela udarea plantei apa în exces din farfurie să fie îndepărată. Este foarte important ca aceasta să fie curățată pentru a prevebi apariția mucegaiurilor, toxice și pentru planta și pentru tine.

Corect este ca planta să primească apă atunci când solul de la suprafață este uscat. Dacă pui degetul pe la suprafață, nu trebuie să se lipească deloc pământ de deget. În caz contrar udarea mai poti fi amânată o zi.

Uneori apa în sine pote să fie o problemă. Soluția este să uzi plantele cu apă statută d ecel puțin 24 de ore, cu apă de ploaie sau cu apă distilată, pentru o udare, două pe parcursul unei luni de zile.

Citeste si: Apa oxigenată, tratament binefăcător pentru plantele din apartament

frunzele plantelor devin maro

Lipsa de umiditate

Vârfurile maronii ar putea fi, de asemenea, un semn că umditatea din aer este prea redusă. Multe dintre plantele de apartament vin din regiuni umede, iar dacă aerul din casă este foarte uscat, plantele au nevoi de o ploaie artificială, în fiecare zi. Folosește o stică cu pulverizator care să producă particule foarte fine și ștropește planta în fieare zi, ideal seara.Din când în când le poți face un duș rapid în cadă. Folosește apă la temperatura mediului și la presiune redusă.

Gruparea plantelor de apartament poate contribui, de asemenea, la menținerea unui nivel bun de umiditate în jurul lor. Poți sporii umezeala, așezând ghivecele deasupra unui strat de pietricele în farfuria de scurgere. Alege pietre albe de râu (se găsesc în magazine). Apoi, pune apă astfel până la jumătatea straturlui de pietre. Pe măsură ce apa se evaporă, va crea un microclimat umed, util frunzelor. Problema mucegaiului rămâne, așa că pietrele și farfuria trebuie săplate periodic.

Prea mult îngrășământ sau unul nepotrivit

Vârfurile maro ale frunzelor pot indica un sol inadecvat sau acumularea de săruri în sol. Majoritatea plantelor în ghiveci au nevoie de îngrășământ din când în când, astfel încât să aibă toți nutrienții de care au nevoie pentru a crește. Dar, la fel de bine, excesul poate să fie dăunător. Chiar și atunci când proporția este corectă îngrășămintele se pot acumula. Soluția este schimbarea solului sau măcar împrospătarea lui. Acesta este unul dintre motivele pentru care este necesară oricum schimbarea solului la fiecare doi ani.

Odată ce ai corectat problema, planta ar trebui să înceapă să producă frunze noi și sănătoase. În ceea ce privește frunzele care încă mai au vârfuri maronii, le poți tăia cu o foarfecă fără a răni planta. Pentru unele plante care au frunze lungi, cum ar fi dracaena sau planta păianjen, fă tăieturile astfel încât să imiți forma naturală a frunzelor. În acest fel, planta va arăta bine, până când vor apărea frumze noi.

Citeste si:  Feng shui si plantele

Text: Otilia Ignat? sursa foto: unsplash

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply