De ce depinde calitatea somnului. Răspunsul stă în ce faci în cea mai importantă oră din zi

0

 

calitatea-somnului

Te-ai întrebat vreodată ce îți influențează starea de spirit cu care te trezești dimineața, în afară de numărul orelor de somn? Știm cu toții ce înseamnă o zi în care totul merge pe dos încă de cum ne dăm jos din pat și cât de mult contează atitudinea cu care pornești de dimineață.

Desigur, este important să dormi cele 8 ore, dar oamenii de știință au descoperit că mai mult decât atât contează ce faci în cea mai importantă oră din zi: aceea petrecută în pat, chiar înainte să adormi. Dispoziția ta de a doua zi este strâns legată de calitatea somnului, iar pentru a te trezi cu mai multă energie și gata să faci față sarcinilor de serviciu și îndatoririlor familiale trebuie să pui în aplicare câteva trucuri care te vor ajuta să adormi mai repede și să te odihnești mai bine.

Tu știi care este cu adevărat cel mai important factor pentru somnul tau?

Când te gândești la un somn odihnitor, primul lucru care îți vine în minte este un pat mare și confortabil, în care să uiți de orice grijă și să scapi de stres. Dacă îți ia mult timp să adormi, te trezești adeseori noaptea, iar dimineața energia ta este la pământ, poate că ar trebui să acorzi mai multă atenție dormitorului tău. De ce este atât de important acest lucru?

Fă acest experiment: aruncă o privire printre aceste paturi relaxante și confortabile. Nu-i așa că vrei imediat să te întinzi pe ele când vezi cât de moi și spațioase sunt? Același efect îl are un astfel de pat și în dormitorul tău. Dacă îți amenajezi un sanctuar intim și liniștit, îți va fi mult mai ușor să te deconectezi și să adormi seara.

Stinge toate luminile și trage draperiile

Suntem programați să ne trezim la lumină, așa că nu vei avea parte de un somn bun dacă adormi cu televizorul pornit sau cu veioza aprinsă. Nici lumina de afară nu te îndeamnă la odihnă, așa că, dacă ți-ai propus să dormi mai bine și să te trezești mai ușor dimineața, încearcă, pe cât posibil, să faci întuneric în cameră. Lipsa luminii îți reglează tensiunea și pulsul, astfel încât te vei relaxa mai rapid. De asemenea, lumina aceea albastră pe care o emană LED-ul de la telefon sau încărcătorul laptopului te poate ține toată noaptea cu ochii deschiși, așa că este recomandat să deconectezi aparatele înainte să te bagi în pat.

calitatea-somnului-elvila2casalux

Smartphone-ul, inamicul somnului odihnitor

Cei mai mulți dintre noi ne uităm la filme, la emisiuni TV sau la seriale, folosim smartphone-ul, ne citim e-mailurile, citim articole sau folosim rețelele sociale. Însă aceste obiceiuri sunt mai dăunătoare decât ne-am fi imaginat. Potrivit unui studiu al cercetătorilor din Boston, când privești un ecran luminat înainte să adormi, vei dormi mai prost, iar somnul va fi întrerupt mai ușor. Oamenii de știință au comparat două grupuri: primul grup a citit o carte înainte de culcare, al doilea a citit un articol pe telefon. Rezultatele au fost surprinzătoare. Persoanele din cel de-al doilea grup au petrecut mai mult timp încercând să adoarmă, s-au culcat la ore mai târzii și s-au trezit mai obosite dimineața.

O temperatură potrivită te face să adormi instantaneu

Poate ai tendința de a porni căldura la temperaturi cât mai confortabile iarna, dar știința ne spune că, de fapt, un mediu mai rece este mai bun pentru un somn profund. Asta înseamnă o temperatură de 18-20 de grade Celsius, însă valorile pot oscila de la o persoană la alta. Pentru că iarna te învelești și cu plapuma, este ideal să ai o temperatură mai scăzută. Așa nu te vei mai trezi în mijlocul nopții pentru că ți-e prea cald. În timpul somnului, temperatura corpului scade ușor. Asta explică de ce ți-e frig când te trezești și nu-ți vine să-ți părăsești patul, dar și de ce variațiile între temperatura ta și cea din aer nu trebuie să fie dramatic de mari.

Folosește-ți toate simțurile pentru a te relaxa mai ușor

O pijama din bumbac, care să-ți lase pielea să respire și în care să nu transpiri, un așternut de pat plăcut la atingere, niște perne moi și o pătură ușoară te ajută să intri mai ușor în starea aceea plăcută de somnolență. Dacă adaugi și o baie fierbinte și un masaj cu un ulei de aromoterapie, toate simțurile tale vor fi activate pentru a te relaxa, iar tu vei adormi mai rapid și vei dormi mai profund. Pentru a nu îți întrerupe des somnul, păstrează un pahar cu apă lângă pat și nu mai mânca înainte să te culci, cu cel puțin trei ore înainte.

Tu la ce trucuri apelezi pentru a adormi mai ușor? Te trezești repede dimineața sau îți ia mult până te dai jos din pat?

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Interior design, tangyan

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply