De ce apar ciupercile în decorurile de Crăciun?

0

de ce apar ciupercile in decorurile de craciun (7)Stie cineva de ce apar ciupercile in decoratiunile de Craciun? Daca nu cunosti povestea acestor elemente de decor atat de populare printre ornamentele de brad afla de la noi.

Șamanii inuiţi obișnuiau să mănânce Amanita muscaria, o celebra ciupercă otrăvitoare, în cadrul ceremoniilor de Reînnoire Anuală care aveau loc în timpul iernii. Primul efect era un somn adânc asemănător comei. Când se trezeau, drogul le stimula sistemul muscular în așa fel încât cel mai mic efort avea rezultate spectaculoase.
Efectul asupra animalelor era în general asemănător și, în mod tradiţional, un ren puternic drogat cu această ciupercă păzea fiecare șaman în timpul ritualului. Astfel, misionarii creștini ajunși în Laponia au găsit un mit păgân despre reni care puteau zbura. De la aceasta abilitate speciala la povestea saiei lui Mos Craciun, sanie trasa de reni nu a mai fost decat un pas.

Citeste si: Decoratiuni inedite pentru bradul de Craciun

De la niste ciuperci banale la sania Mosului nu a mai fost decat un pas. In felul acesta a ajuns Mos Craciun in sanie…

Aceasta este adevărata origine a legendei despre sania zburătoare trasă de reni, iar culoarea costumului moșului poate proven de la culoarea pălăriei ciupercii. În prezent, inuiţii încă mai împrăștie ciuperci în zăpadă pentru a strânge renii laolaltă.

Citeste si: Lumanari de Craciun facute in casa

Producție: Sabina Ușurelu
Foto: etsystatic.com, ikea.ro, allyingraphicland.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply