Datoriile istorice ale RADET erau să lase Bucureștiul fără apă caldă și căldură în prag de iarnă. Alternative simple și ieftine, ca să nu mai fii la mâna autorităților

0

Dacă pentru românii care locuiesc în orașele mici centrala de apartament nu mai este o noutate, locuitorii marilor orașe, inclusiv cei ai Capitalei, sunt la mâna autorităților când vorbim despre apă caldă și căldură.

Numai în București, o datorie istorică a RADET catre ELCEN, de 3,6 miliarde de lei, era să lase fără apă caldă jumătate din oraș, în septembrie anul trecut. Este aproape inutil să mai adăugăm că regia autonomă din Capitală este în insolvență de șase luni.

Potrivit primarului general, Gabriela Firea, RADET și ELCEN vor fuziona. Decizia a fost luată după discuțiile cu ministrul Energiei, Toma Petcu, însă detaliile acestei fuzionări nu au fost încă dezvăluite presei. În plus, edilul Bucureștiului a spus că este în curs de pregătire o strategie energetică a Capitalei, care va fi aprobată în cursul lunii mai.

Până când lucrurile se vor mai limpezi, nu ar fi rău să te gândești la o alternativă. O centrală de apartament poate fi soluția ideală, iar pe piață există numeroase variante din care poți alege.

Centrala pe gaz

Centralele pe gaz sunt de două tipuri: cu tiraj natural și cu tiraj forțat. Cele cu tiraj natural sunt mai ieftine, însă pentru acestea ai nevoie de coș pentru fum. Avantajul principal al acestor centrale este prețul, însă sunt poluate și au camera de ardere deschisă, alimentându-se cu oxigenul din încăpere – deci ai nevoie și de o bună ventilație. Cele cu tiraj forțat sunt mai puțin poluante și au camera de ardere închisă. Adaugă la dezavantaje în cazul centralelor pe gaz și prețul gazului. În funcție de spațiul pe care trebuie să-l încălzești, factura se poate ridica până la câteva sute bune de lei pe luna.

Centrala cu condensare

În principiu sunt tot centrale pe gaz, însă folosesc o tehnologie care le permite să recupereze energia din vaporii emanați în urma arderii. Sunt special gândite pentru apartamentele mari și perfecte dacă vrei încălzire prin pardoseală. Costă mai mult decât centralele clasice pe gaz, însă au o durată de viață de 15 ani, cu cinci ani mai mare decât modelele cu tiraj natural sau forțat. Marele lor dezavantaj este că necesită scurgere pentru apa care rezultă în urma condensului, care este și ușor acidă, deci iți trebuie și o stație de neutralizare dacă ai nevoie de un model cu o capacitate mare.

Centrala pe lemne

O alternativă perfectă în cazul locuințelor lipsite de curent electric sau apă curentă. Deși greu de crezut, în multe zone din țară acest tip de centrală este singura alternativă. Însă poate fi o bună alegere și dacă stai la bloc și nu ești dispus să investești o avere în facturi la gaz sau energie electrică. Principalul lor avantaj este reprezentat de costurile reduse. Cele cu încărcare manuală sunt puțin incomode pentru că trebuie să le bagi lemne des. Însă alternativa cu încărcare automată este perfectă și folosește peleți.

Centrala electrică

Sunt cele mai sigure, însă sunt o investiție proastă pe termen lung. În plus, gama de puteri disponibile este mică. Pot fi montate și în cascadă, adica mai multe în aceeași locuință, însă costurile sunt uriașe și ai nevoie de o instalație electrică foarte puternică. Deci, ia în calcul această variantă doar dacă ai un portofel generos, care să-ți permită acest lux.

Din păcate, bâlbele legislative din România, dar mai ales lipsa de reacție a autorităților ne împinge deseori să căutăm soluții ingenioase pentru a ne asigura un minimum de confort, mai ales pe timp de iarnă. Așa se întâmplă și în cazul datoriei istorice a RADET. Nimeni nu-ți explică cum s-a ajuns aici, însă mulți bucureșteni s-au temut anul trecut că vor rămâne fără căldură iarna. Așadar, lucrul cel mai inteligent pe care poți să-l faci este să te pui singur la adăpost. Soluții se găsesc mereu, pentru orice.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply