Cum scoti petele de zugraveala

0

Gata zugraveala? Dar cum scoti petele de zugraveala? Iti spunem noi. Cu lux de amanunte, pentru ca petele de pe usi, geamuri si pardoseala nu ies singure!

pete de zugraveala

Inainte de a-si strange bidinelele si trafaletii, mesterii zugravi cica fac si curat la „locul de munca”, dar intotdeauna vei descoperi dupa plecarea lor mici stropi si pete de vopsea de care sa te ocupi. Ca sa le stergi, trebuie sa tii cont atat de tipul de vopsea pe care o indepartezi, cat si de materialul de pe care o inlaturi.

Cum scoti petele de zugraveala de pe parchet

De pe parchetul laminat vei sterge relativ usor petele. Ai zugravit cu vopsea lavabila? Sunt suficiente carpa si apa calduta, dar ai grija ca apa sa nu patrunda in rosturi, ca sa nu umfle lamela de lemn. Rezultate mai rapide vei obtine daca vei picura pe carpa un sapun special pentru dusumele.

Citeste si: 5 trucuri in decoratiuni interioare care functioneaza

Petele de vopsea pe baza de ulei se sterg doar daca folosesti un solvent precum acetona sau benzina. Dar, imediat dupa dizolvarea petei, va trebui sa stergi rapid locul cu apa si sapun pentru ca diluantul sa nu pateze parchetul. Daca ai in casa parchet natural… ei bine, cea mai buna solutie e sa il protejezi foarte bine inainte de a te apuca de zugravit. Totusi, stropii de vopsea lavabila pot fi indepartati ca de pe cel laminat. Problema apare atunci cand ai pete de vopsea de ulei, pentru ca este exclusa folosirea unui solvent puternic – acesta dizolva si lacul de pe lemn. Pe o astfel de pata, pune un cub de gheata (pelicula de vopsea va deveni casanta), apoi indeparteaza cat mai mult din picatura prin razuire usoara (dar cu mare grija, ca sa nu strici lacul). Restul de vopsea il vei indeparta stergand rapid cu un solvent foarte usor volatil (alcool, cel mult benzina). Apoi clatesti.

Citeste si: Pereti negri – prea indraznet?

Cum scoti petele de zugraveala de pe ferestre si usi pictate

Acopera cu o banda adeziva din hartie tocurile ferestrelor si usilor inainte de a zugravi imprejurul lor. Daca nu ai facut-o, foloseste banda adeziva pentru a proteja peretii atunci cand cureti tocurile (altfel, risti sa speli sau sa patezi vopseaua). Pe suprafetele din geam poti folosi o lamela ca sa „raschetezi” orice fel de stropi de vopsea, insa mult mai usor vei indeparta petele daca le cureti cu solventi speciali: apa sau alcool – pentru vopseaua lavabila; acetona, benzina, tiner sau alti diluanti – pentru vopselurile de ulei. Usile trebuie tratate cu atentie speciala ca si parchetul atunci cand scoti petele de zugraveala.

Citeste si: Solutii eco cu ceai pentru intretinerea casei

Solutii care te ajuta sa scoti petele de zugraveala

• SPIRTUL SANITAR – foloseste-l doar pe suprafete lucioase, nelacuite, care nu se pateaza usor; te ajuta sa indepartezi unele pete, dar colorantul albastru din compozitie lasa la randul lui pete;

• CLORUL – e singurul solvent care nu este infl amabil, dar e contraindicat pentru linoleum;

• PASTELE ABRAZIVE si solutiile de curatat pe baza de oxigen activ – evita-le pe suprafetele de marmura, fi indca le va matui;

• BENZINA – excelent diluant, dar ai grija unde o depozitezi: nu in spatii inchise si nici la indemana copiilor; e infl amabila, iar vaporii acumulati explodeaza;

• ACETONA, tinerul, alti solventi organici – sunt inflamabili si volatili, adica emana aburi, iar acestia sunt toxici si actioneaza chiar ca un drog asupra creierului; pastreaza-i departe de accesul copiilor si animalelor!

Text: Crista Darie

Foto: Velux

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply