Cum să-ți construiești o grădină de inspirație marocană

0

Termenul de grădină este oarecum impropriu folosit pentru a descrie stilul marocan, în care casele sunt construite în jurul grădinii, formând astfel o oază de calm ferită de zgomotul și agitația orașului.

Unul dintre marile avantaje ale acestui stil este că te poți bucura de priveliștea grădinii tale din orice punct al casei, iar aceasta funcționeazâ ca un sanctuar superb de privit și de la etajele superioare.

Pentru a te bucura de calmul marocan, nu este neapărată nevoie să ai casa construită în jurul grădinii. Există câteva elemente specifice acestui stil pe care le poți implementa pentru ca grădina ta să capete acel aer exotic de relaxare.

Gândește arhitectura grădinii tale din mai multe unghiuri

Unul dintre trucuri este să îți imaginezi cum va arăta grădina privită din mai multe unghiuri din casă, dar și de la etajele superioare. Asta te va ajuta să stabilești punctele cheie pe care vrei să le evidențiezi, dar și să îți organizezi mai bine straturile de flori și spațiile destinate relaxării. Ideal ar fi să ai mulți copaci cu coroane bogate, precum nuci sau castani, care să îți asigure mai multe zone umbroase în care poți instala băncuțe sau o masă de picnic.

Alege plante perene și ierburi de talie mică

Stilul marocan vine dintr-o zonă aridă, cu sol nisipos, în care este dificil să crești o vegetație bogată. Farmecul lui constă însă în plantele perene, cu rădăcini puternice, al căror mare avantaj este că nu necesită o îngrijire foarte riguroasă. Poți planta și cactuși, care te ajută să structurezi designul, dar și arbuști și ierburi de talie mică. Ai grijă să tunzi periodic arbuștii, pentru a nu crea haos în grădina ta. Cel mai simplu mod de a-ți îngriji grădina și de a ține sub control ierburile sălbatice este să le tunzi săptămânal. Aruncă o privire printr-un magazin cu motocoase, de unde poți alege una simplu de manevrat și pe care o poți folosi rapid pentru a îndepărta buruienile.

Construiește-ți o fântână în centrul grădinii

Nu este o operațiune foarte complicată să îți construiești propria fântână în centrul grădinii. Apa este un element extrem de important în stilul marocan, iar fântânile sunt plasate de obicei în centru și au un design amplu, cu ornamente deosebite, statui sculptate pe margini sau detalii din piatră. Apa reflectă lumina și cerul, astfel că grădina ta va părea mai luminoasă, iar sunetul apei care curge este cel mai bun tratament după o zi aglomerată. Nu trebuie neapărat să sapi un puț, ci poți amenaja fântâna în jurul unei surse de apă, cu  un sistem de recirculare a acesteia.

Amenajează-ți un sanctuar într-un loc retras

Servirea ceaiului după-amiaza în grădină este o tradiție veche marocană pe care o poți împrumuta și tu. Amplasează o masă de picnic din lemn sau metal în jurul căreia să-ți poți strânge familia sau prietenii la discuții care se prelungesc până târziu în noapte. La fel de potrivite sunt și băncuțele metalice sau, dacă vrei un decor mai confortabil, câteva canapele de grădină, cu perne moi, în culori vibrante precum mov, albastru, galben sau verde.

Completează stilul cu decorațiuni exotice

Niște pereți de înălțime medie decorați cu mozaic sau sticlă colorată, care să înconjoare grădina vor completa armonios stilul marocan și îi vor oferi spațiului un plus de intimitate. Iar în jurul arbuștilor sau copacilor poți plasa câteva statui care oferă un aer maiestuos oricărui spațiu.

Stilul marocan este perfect mai ales pentru persoanele care își doresc un spațiu retras, în care să se deconecteze, să se relaxeze citind, ascultând muzică sau savurând o cană cu ceai sau cafea. Avantajul este că vei avea o grădină ferită de ochii tuturor, răcoroasă și umbroasă, care să îți bucure toate simțurile.

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply