Cum să îți construiești singur propriul șemineu. Cei 5 pași pe care trebuie să îi urmezi: VIDEO

0

arabesquecasa-gradina-roVara a trecut și ne apropiem cu pași repezi de zilele friguroase în care tot ceea ce ne dorim să facem este să stăm în casă, la căldură, cu o cană de ceai, să ne relaxăm și să ne încărcăm bateriile. Și ce altă modalitate mai bună de a face acest lucru există dacă nu în fața unui șemineu?

Pe lângă faptul că arată excelent și va fi punctul de atracție admirat de toți oaspeții, șemineul este un detaliu care adaugă stil și dă un aer sofisticat oricărei case. Secretul pentru un șemineu cu adevarat superb este să folosești astfel de cărămizi. Cu ele vei obtine un efect rustic, dar și un șemineu rezistent și călduros.

Iar cu puțină documentare și îndemânare nu ai nevoie de o echipă de profesioniști care să ți-l construiască.

Pasul 1: Construiește întâi fundația și vatra

Înălțimea standard a vetrei ar trebui să fie de aproximativ 10 centimetri și are nevoie de o fundație solidă care să o susțină. Această fundație trebuie să aibă o adâncime suficient de mare, pentru că ea va susține și greutatea coșului, dar și extensia vetrei, care merge aproximativ 45-50 de centimetri până în spatele șemineului.

De asemenea, trebuie să se afle la cel puțin 8 centimetri înălțime față de podea, pentru a permite o bună izolare a vetrei, astfel încât podeaua locuinței tale să nu fie afectată de căldura emanată de lemnele care vor arde pe vatră. Tot din acest motiv este important să alegi cărămizi care rezistă la temperaturi mari și care sunt cea mai bună opțiune pentru fundația șemineului tău, dar care pot fi folosite cu ușurință și la construirea vetrei și turnului.

Pasul 2: Construiește “inima” șemineului

Materialele combustibile trebuie să se afle la cel pu‌țin 10 centimetri distanță față de zidurile șemineului, iar dacă ai suficient spațiu la dispoziție poți chiar să extinzi aceste dimensiuni. Ia în calcul și că este posibil să sară scântei din șemineu, iar acestea nu trebuie să poată ajunge în zone ușor inflamabile. Ia-ți tot timpul de care ai nevoie pentru a poziționa și lipi cărămizile cât mai bine și nu lăsa spații libere sau care nu sunt perfect aliniate, recomandă Doityourself.com.

Pasul 3: Amplasează un focar rezistent

Focarul trebuie să fie dintr-un material solid, precum oțelul sau acel tip de sticlă rezistentă la temperaturi foarte înalte. Ai grijă ca ușa șemineului să fie din aceleași materiale, să fie ușor de manevrat fără să te arzi și să aibă un sistem puternic de închidere, astfel încăt să nu se deschidă accidental sau să poată fi deschisă de copii.

Pentru mai multe detalii despre construcție, poți urmări clipul de mai jos:

Pasul 4: Întărește semineul cu mortar solid în proporție de cel puțin 75%

Structura șemineului trebuie întărită cu un amestec de mortar aproape solid, astfel încât grosimea pereților să fie de cel puțin 20 de centimetri. Apoi, plasează pe interior blocuri de cărămidă solidă de dimensiuni 4X8X16 care merg până în spatele șemineului, pentru a te asigura că șemineul tău nu va ceda din cauza temperaturilor mari.

Pasul 5: Construiește hornul sau coșul de fum

Acesta poate fi cumpărat, de obicei, dintr-o singură bucată, ceea ce ușurează mult amplasarea și fixarea lui. Acesta trebuie fixat cu mortar și pe interior, astfel încât fumul să fie direcționat afară, în niciun caz în interiorul încăperii. Turnul trebuie să fie destul de înalt încât fumul să fie eliminat departe de acoperișul casei tale. De regulă, o înălțime de un metru este suficientă pentru a evita orice incidente.

Construirea coșului de fum este cel mai dificil și complex pas, iar de el depinde siguranța ta și a familiei tale, așa că este recomandat să angajezi un profesionist pentru această treabă. Tot specialistul îți poate da și mai multe recomandări legate de dimensiunile necesare pentru casa ta, pentru a-ți personaliza pe cât posibil șemineul și să maximizezi utilizarea spațiului.

La final, testează șemineul și ține cont că este posibil să ai nevoiie de lemne speciale pentru a-l face să funcționeze. Primele focuri ar putea să elimine un miros neplăcut, din cauza arderii substantelor folosite în construcție, dar acest lucru se va corecta în timp, iar tu vei avea un loc în care să-ți petreci în liniște și la căldură zilele friguroase de iarnă.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Iriana Shiyan

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply