Cum să ai o casă mai călduroasă în anotimpul rece

0

foto main ArabesqueO locuință care utilizează energia în mod inteligent și conservă căldura chiar și în zilele geroase este avantajoasă atât din punct de vedere economic, cât și din cel al confortului fiecăruia dintre noi.

Dacă ai un sistem de încălzire eficient, dar ai senzația că trebuie să îl ții mereu pornit la temperaturi foarte ridicate pentru a face față frigului, poate că este momentul să te gândești și la alte îmbunătățiri pe care le poți aduce casei tale înainte ca mercurul din termometre să scadă la temperaturi cu minus.

Izolează pereții casei, dar și podeaua

Izolarea termică este cea mai eficientă metodă pentru a împiedica pierderea căldurii. Însă o greșeală pe care o fac mulți proprietari este că aleg să izoleze doar pereții și ignoră tavanul și podeaua. Oricât de solidă ar fi fundația casei tale, o izolare optimă menține căldura pentru mai mult timp și ține la distanță umezeala și mucegaiul. Cel mai bine este să alegi acest material foarte rezistent, cu calități izolatoare bune și impermeabil, pentru că textura sa nu permite vaporilor de apă să treacă prin el. Recomandat la izolarea termică a podelelor, acesta este ușor de aplicat și neted, astfel că nu va trebui să îți faci griji legate de cum va arăta podeaua ta după izolare.

Asigură-te că sistemul de încălzire funcționează corect

Sistemul de încălzire trebuie verificat de un specialist cel puțin o dată pe an, pentru a te asigura că totul funcționează cum trebuie, că nu pierzi căldură pe nicăieri și, dacă ai montată o centrală de încălzire cu gaz, că nu există nicio scurgere de gaze. Este recomandat să faci acest lucru înainte să pornești pentru prima dată încălzirea, întrucăt mai târziu îți va fi greu să stai în frig, dacă instalatorul descoperă o problemă care cere timp pentru a fi remediată.

Împiedică irosirea căldurii

Dacă vrei să previi pierderea căldurii prin pereți, poți încerca să plasezi o folie de aluminiu în spatele caloriferelor. Aceasta ajută la recircularea căldurii, care va fi redirecționată spre cameră, iar aerul cald nu se va răci când va întâlni peretele rece, recomandă BBC. Există folie de aluminiu creată special pentru izolarea rapidă a locuinței, dar poți obține rezultate foarte bune și dacă folosești folie de aluminiu.

Lasă lumina soarelui să pătrundă înăuntru

În zilele cu soare, deschide larg draperiile și permite razelor de soare să îți încălzească în mod natural locuința. Chiar dacă nu ți se par foarte puternice, diferența se va simți mai ales la orele amiezii. În plus, lumina soarelui are efecte pozitive și asupra sănătății și sistemului imunitar, așa că vei obține un dublu beneficiu.

Închide ușa camerelor pe care nu le folosești

Pe timpul iernii, camerele de oaspeți pot rămâne închise, la fel și dacă ai camere ale copiilor pe care nu le mai folosești. Acest lucru te va ajuta să gestionezi mai eficient distribuția căldurii în restul casei și să împiedici aerul rece sau curentul să pătrundă și în celelalte camere.

Verifică sistemul de închidere al ferestrelor

Ferestrele sunt responsabile pentru cea mai mare pierdere de căldură iarna, așa că trebuie să verifici dacă sistemul de închidere funcționează la fel de bine ca în momentul în care le-ai instalat. Uneori, acest sistem se slăbește prin utilizările repetate și este posibil să vină momentul în care va trebui să îl înlocuiești.

Instalează un șemineu

Pe lângă faptul că arată elegant și dă un aer de confort și relaxare unei încăperi, un șemineu poate încălzi în mod egal camera. Cel mai bine este să îl instalezi în camera pe care o folosești cel mai des și să îl pornești în zilele geroase sau în weekenduri, când petreci mai multe ore acasă.

O locuință eficientă din punct de vedere termic nu va însemna doar reducerea costurilor pe timp de iarnă, ci și faptul că te vei simți mereu confortabil și nu vei avea probleme cu răcelile cauzate de frig. În plus, nu este greu să-ți menții casa călduroasă dacă aplici aceste idei mici, dar care îți vor aduce rezultate însemnate.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Breadmaker

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply