Cum să ai o casă bine încălzită iarna asta, fără facturi mari. Cele mai utile sfaturi

0

 

caldura

Temperaturile au început deja să scadă vertiginos și cu toții trebuie să ne pregătim casele corespunzător. În lunile de iarnă costurile cu încălzirea sunt de obicei mari și, cum meteorologii europeni au declarat că vom avea parte de cea mai geroasă iarnă din ultimul secol, e cazul să ne gândim și la modalități de a ne încălzi casa fără ca facturile să ne afecteze bugetul. Iată ce ai de făcut:

Problema pe care o ignori

Caloriferele tale sunt perfect funcționale? Dacă niciodată nu sunt fierbinți și nu se încălzesc în totalitate, s-ar putea ca ele să aibă o problemă. Aceste obiecte nu rezistă o viață. Gândește-te când le-ai schimbat ultima dată sau când s-a uitat un meșter la ele. Dacă nu funcționează corespunzător, ele consumă energie, tu plătești facturile, dar în casă nu prea se va simți căldura. Dacă te uiți printre aceste calorifere, vei observa că unul nou te costă mult mai puțin decât factura pe o lună la încălzire, așadar merită din plin să iei în considerare schimbarea lor.

Nu uita că în fiecare toamnă caloriferele trebuie aerisite și curățate, iar dacă uiți să faci asta e posibil ca ele să nu încălzească bine casa. Fii prevăzător și pregătește-ți caloriferele înainte să vină înghețul.

Un truc util pentru a pierde cât mai puțină căldură

Un obicei popular în vestul Europei și în SUA este amplasarea unui reflector de căldură pe perete, în spatele caloriferului. Există astfel de reflectoare de căldură în magazinele de bricolaj și au un cost foarte scăzut. La fel de bine, însă, poți folosi folie de aluminiu de bucătărie. Lipește-o de perete, în spatele caloriferului, iar ea va reflecta căldura și va împiedica pierderile.

Această metodă de a păstra căldura în locuință nu este foarte atractivă din punct de vedere vizual, folia nu arată prea bine în spatele caloriferului, însă chiar funcționează. Cu ajutorul ei se pot face economii de până la 30%, deci merită luată în calcul.

Greșelile care duc la facturi mari și temperaturi mici

Mulți dintre noi provocăm singuri pierderi de căldură acoperind caloriferele cu perdele și draperii sau cu haine lăsate acolo la uscat. Caloriferele trebuie să fie descoperite complet pentru a transmite căldura în locuință. Mai mult, dacă ai ales pentru baie un calorifer portprosop, pe timpul iernii e preferat să-l ții complet descoperit și să pui prosoapele în cuier.

Ai centrală de apartament și o închizi ori de câte ori pleci de acasă, pentru a face economie? Trebuie să știi că prin această metodă ajungi, de fapt, la facturi mai mari și la o temperatură mai scăzută în casă. Cel mai bine și mai economic este să îți montezi un termostat. Setezi pe el temperatura pe care ți-o dorești în casă, iar centrala va funcționa în funcție de asta – se va opri când se ajunge la respectiva temperatură și va reporni când gradele scad.

O altă greșeală este oprirea caloriferelor în camerele în care nu stă nimeni. Pereții vor fi reci și întreaga casă se va răci. Nu vei face prea multe economii procedând astfel și nici temperatura din casă nu va fi foarte confortabilă.

Rezolvarea pe termen lung

Dacă vrei ca în locuință să ai parte de un confort termic ridicat și facturile să fie cât mai mici, este cert că ar trebui să iei în calcul termoizolarea locuinței tale. Poți să o faci pe exterior, dar și pe interior. Vei vedea că diferența se va simți imediat ce s-au finalizat lucrările, iar facturile vor fi mai mici încă din luna respectivă. Este o ivestiție care se va amortiza repede și care merită din plin efortul.

Tu cum îți încălzești casa în timpul iernii și ce costuri ai de obicei?

 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply