Cum protejezi plantele perene

0

Noiembrie este luna în care trebuie să acorzi atenție maximă metodelor prin care să protejezi plantele perene de vicisitudinile perioadei reci care urmeză. În noiembrie este cel mai bine să iei aceste măsuri pentru că finalul lui octombrie, inceputul lui noiembrie inseamnă intrarea în perioada de repaus pentru plantele perene.

protejezi plantele perene

Durată sezonului de vegetație și a etapelor anuale de dezvoltare a plantelor diferă de la o specie la altă și de la un teritoriu la altul în funcție de altitudine și latitudine. În general perioadă de vegetație pentru speciile adaptate climatic la noi în țara, este martie-aprilie până în octombrie- noiembrie. Începând cu jumătatea lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, plantele se pregătesc pentru iarnă și intră în repaus vegetativ. Repausul vegetativ este starea prin care planmtele se protejează de perioada de frig și umezeală foarte crescută din timpul iernii. Este practic o strategie de supraviețuire și o perioadă de odihnă și de refacere.

Semnele repausului vegetativ sunt căderea completă a frunzelor la foioase, schimbarea în intesitate a culorii confierelor, de la verde intens la verde închis maroniu.

Unele dintre plantele perene au nevoie de o atenție suplimentară și de o protecție în plus pentru perioada rece din an pentru a depăși cu bine perioadele de îngheț (acestea fiind marele inamic al plantelor perene).

protejezi plantele perene

Este important să nu începem protejarea plantelor prea devreme. dacă planta nu a intrat complet în perioada de repaus, sistemele de protecție pot stimula pornirea vegetației, iar un îngheț mai serios și prelungit duce la moartea plantei. Seva din plante îngheață și planta moare. În perioada de repaus vegetativ plantele nu mai au sevă ceea ce reprezinta cea mai simplă cale prin care acestea se protejează de efectele înghețului.

Protejarea plantelor care nu sunt capabile să reziste singure la ger se face numai după ce temperaturile ajung constant la nivelul limitei de îngheț și chiar scad cu unul-două grade sub zero.

Tăierea tulpinilor aeriene, indepartarea resturilor vegetale moarte, pentru a preveni apariția ciupercilor și mucegaiurilor, curațarea solului și mușuroirea sunt soluții suficiente pentru cele mai multe din plantele perene. Poți adauga un strat de rumeguș sau compost peste plantele perene mai delicate după ce le-ai tăiat și îngropat bine. Soluția este de cele mai multe ori suficientă pentru cele mai delicate dintre plantele perene.

Pentru plantele foarte sensibile trebuie folosite materiale speciale care să asigure confortul termic. Sistemele d eprotecție trebuie dublate cu cele care să prevină turtirea sau ruperea plantelor sub greutatea zăpezii.

Plante cu bulbi pot rămâne în sol, mai ales dacă iernile sunt bogate în zăpadă. Dintre plantele perene cu bulb galdiole, daliile și begoniile nu rezistă deloca la temperaturi negative.

Trebuie protejetate de îngheț, toate soiurile de crizanteme (uneori tunderea părților aeriene șți mușuroirea este suficientă), Leandrul, Laurul, Bougainvillea (plante de hârtie), Abutilonul, Callistemonul, Cassia și Citricele, Pomul de aur (Aucuba japonica), Aloe Vera.

Sutsa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply