Cum poți să îți reduci iarna aceasta facturile cu 50%

0

O casă eficientă termic nu este doar o modalitate excelentă de a economisi energie și de a proteja natura, ci și o cale de a-ti salva economiile.

reducerea-facturilor

În sezonul rece plătim cele mai mari facturi și, în ciuda eforturilor noastre, parcă temperatura din casă nu e niciodată cea potrivită. Ba e prea cald, ba ne trezim că mai punem un pulover pe noi și dăm căldura la maximum. Mereu se găsesc lucruri mai bune de făcut cu banii decât să îi dai pe plata facturilor, așa că orice economie este binevenită.

Ce ai spune însă dacă ai afla că este posibil să scazi consumul de energie la jumătate și nici nu e nevoie să-ți sacrifici confortul pentru a face asta? Iată ce schimbări poți face în locuința ta pentru a o eficientiza termic:

Nu toate materialele izolatoare sunt la fel

Este clar că o locuință trebuie să fie izolată termic pentru a păstra căldura pe timpul iernii și a te proteja de caniculă vara. Însă, dacă nu te documentezi temeinic înainte, riști să nu faci cea mai bună alegere, pentru că nu toate izolatoarele sunt la fel de eficiente. De exemplu, știai că acest material este atât de puternic încât este de 24 de ori mai puțin permeabil la infiltrarea aerului din exterior? Unde mai pui că economisește aproape 50% din energia consumată, față de altele, care reduc consumul doar cu 30%. Asta pentru că îți creează în locuință o barieră aproape etanșă. Și, după cum ai observat deja, nici nu este scump.

Înlocuiește tocurile uzate ale ușilor și ferestrelor

Poate că nici nu te-ai gândit până acum la cât de importante sunt tocurile geamurilor și ale ușilor în crearea mediului perfect în locuința ta. Acestea împiedică formarea curentului și nu permit pătrunderea aerului rece de afară. Bineînțeles, asta dacă nu sunt uzate. În acest caz, este nevoie fie să le schimbi, fie să identifici și să izolezi cu o bandă protectoare acele puncte prin care simți că pătrunde aerul din exterior.

Dacă ai centrală în casă, cel mai probabil ții termostatul pe o temperatură care să îți asigure confortul. Când în casă intră aer rece, termostatul detectează temperatura mai mică, iar centrala ajunge să lucreze non-stop. Rezultatul? Facturi mai mari la gaz sau la electricitate.

Evaluează câtă căldură se pierde prin prize

Da, ai citit bine. Prizele fixate pe pereții exteriori ai casei lasă aerul rece să treacă, dacă nu sunt izolate corect. Din fericire, cutiile prizelor pot fi foarte ușor izolate cu spumă, care nu e scumpă și pe care o poți aplica fără ajutorul unui profesionist. Este o schimbare mică, dar ale cărei rezultate le vei simți din plin pe o perioadă lungă.

prize

Înlocuiește becurile cu unele economice

Durata de viață a unui bec economic poate fi chiar și de 10 ori mai mare decât cea a unui bec obișnuit, iar consumul este de 3-5 ori mai redus. Mulți se feresc de becurile cu LED sau de cele fluorescente, pentru că au un preț mai mare, însă, comparând cu câți bani economisești pe termen lung, o astfel de investiție se va amortiza în doar câteva luni.

Scoate din priză toate aparatele pe care nu le folosești

Chiar și atunci când ții în priză un încărcător fără să ai nevoie de el, acesta continuă să tragă câte puțină energie. La fel se întâmplă și cu celelalte aparate electrice din casa ta. Dacă le scoți din priză imediat după ce ți-ai terminat treaba cu ele, vei reuși să salvezi energie care altfel s-ar fi consumat degeaba.

Dacă respecți aceste sfaturi, vei reuși să îți eficientizezi termic casa, dar și să plătești mult mai puțin la facturile de la curent și gaz. Fă un mic experiment: calculează cât ar însemna aceste economii într-o lună, apoi înmulțește cu câte luni au mai rămas de frig. Cu siguranță suma rezultată va fi un imbold să nu mai amâni aceste mici transformări care contează enorm pentru locuința ta.

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Jan Mika  

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply