Cum obții răsaduri

0

Monica Viericiu
Pentru a putea umple repede grădina de legume și flori, este bine să-ți produci singur răsaduri. Dacă nu ai teren unde să amplasezi o răsadniță caldă (cu gunoi proaspăt de grajd) sau rece, procură tăvițe cu spații speciale pentru răsaduri, pe care le ții în casă, în loc călduros, lângă fereastră. Pregătește un pământ fertil (amestec de mraniță, pământ de grădină etc.) care să se dreneze bine și dezinfectează-l ca să nu ai probleme cu mucegaiul. Mranița poate conține și coropișnițe ce rod rădăcinile răsadurilor, împotriva lor se pun capcane sau se presară insecticide.
Odată alese plantele, informează-te despre perioada optimă de semănat, cerințe privind solul, lumina, udarea și procură semințele de la producători certificați, asta ca să nu ai surprize neplăcute. Ca să răsară mai repede ține-le câteva ore în apă la temperatura camerei. Încolțirea poate fi stimulată de substanțe chimice (Procaină 10 mg/l apă sau Cycocel 0,15%). Înainte de semănat, unele semințe se tratează cu sulfat de cupru (piatră vânătă), soluție de 5-10 g/ l de apă, după specie. Reține că unora dintre semințe (cum sunt cele de varză, conopidă sau gulii) acest tratament le face rău, deci nu li se aplică. Reține că nu toate plantele vor aceeași temperatură, de exemplu semințele de tomate și ardei răsar la 24 grade Celsius, cele de castraveți la 32 de grade Celsius etc.
Răsadnițele se amplasează în solar sau direct pe teren, uneori lângă o construcție, în locuri bine luminate, ferite de curenți reci. Grosimea stratului de gunoi proaspăt de grajd (la răsadnițele calde) este 60-70 cm la răsadnițele făcute in ianuarie-februarie și mai mică la cele din martie. Solul trebuie dezinfectat cu soluție de piatră vânătă, soluție de formalină sau praf de var pentru a preveni apariția mucegaiurilor. La fel și răsadnițele!
Răsadnița se acoperă cu ferestre și rogojini până când încep să răsară plantele, apoi se ridică rogojinile ca răsadurile să primească lumină și aer. Acestea se expun întâi la lumină filtrată, apoi treptat, odată cu dezvoltarea primesc lumină din plin sau chiar soare, dar nu foarte puternic (acesta le dăunează). Udarea se face la nevoie cu apă încălzită la temperatura solului din răsadniță, cu stropitoarea cu sită fină pentru a nu disloca plantele. Când s-au format 2-4 frunzulițe (la 8-12 zile de la răsărire), se repică în pahare sau tăvițe speciale. Ai grijă însă, unele plante precum castraveții, dovleceii nu suportă să fie mutate, de aceea se seamănă de la bun început în vase individuale. Buna dezvoltare a răsadurilor este influențată de lumina primită, dar și aerisirea este importantă, deci aerisește periodic la prânz, iar în zilele calde, ține mai mult deschise ferestrele răsadniței, ca să se călească plantele.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply