Cum îți influențează lumina din locuință calitatea vieții. 3 aspecte esențiale

0

iluminarea-casei

Lumina joacă un rol esențial în calitatea vieții tale de zi cu zi. De ea depinde starea ta de spirit, puterea de concentrare, dar și sănătatea ta fizică. Nu doar ochii sunt influențați de iluminarea din casă, ci și calitatea somnului, despre care cu toții știm că are un impact puternic asupra mai multor aspecte din viața noastră.

O iluminare corectă a casei nu este numai plăcută ochilor și face casa să arate mai bine, ci este esențială în desfășurarea activităților noastre curente. Vei găsi aici soluțiile pentru o iluminare corectă și cu adevărat sănătoasă a casei, precum și sfaturi de la specialiști cu privire la corpurile destinate fiecărei încăperi. Dupa cum vezi, ai la dispoziție o mulțime de modele de corpuri de iluminat, precum și idei pentru scăderea facturii la energia electrică. Iată mai jos și alte aspecte importante pe care s-ar putea să nu le știi despre iluminarea casei tale:

1. Luminile nu trebuie să fie la fel în toate încăperile din casă

Avem tendința să privim corpurile de iluminat din casa noastră ca pe niște simple obiecte de decor. Le alegem în funcție de gusturi și nu investim prea mult timp în asta. Adevărul este, însă, că nu în toate camerele avem nevoie de aceeași intensitate a luminii. În living și în dormitor ai nevoie de mai multă lumină, iar în bucătărie este de prefarat să folosești spoturi chiar deasupra zonei în care gătești.

În dormitor, de pildă, majoritatea dintre noi are un singur corp de iluminat montat în mijlocul tavanului și pe care l-am ales în funcție de designul și culoarea mobilierului. Adevărul este, însă, că în camera în care dormi este mai comod și mai sănătos să ai lumini mai slabe, un variator (dimmer) îți va fi foarte util în această cameră. Veiozele de noptieră, însă, rămân baza pentru un dormitor sănătos. Camera aceasta este una destinată odihnei, iar o lumină puternică îți poate afecta somnul. O lustră cu un singur bec și două veioze sunt mai mult decât suficiente pentru un dormitor în care ai parte de odihnă de calitate.

lumina-living

2. Lumina în exces obosește ochii și poate provoca migrene

Foarte multe persoane trăiesc în locuințe cu prea multă lumină. Știm cu toții că o lumină prea slabă ne poate provoca o mulțime de neplăceri, așa că avem tendița să folosim cât mai multe becuri cu o intensitate mare. Ochii pot avea de suferit și din cauza unei lumini prea puternice, așa că este important ca înainte să mergi la un control să verifici dacă nu cumva cauza problemelor tale de vedere este provocată de luminile prea puternice din casă.

Lumina prea puternică poate provoca și migrene supărătoare care îți fură puterea de concentrare și poate duce chiar și la insomnii, așa că este bine să nu exagerezi și să nu alegi cele mai puternice becuri pentru toate încăperile casei.

3. Când casa nu este bine iluminată te simți obosit și letargic

Ceasul nostru biologic funcționează după regulile străvechi, cele care dictează că ziua suntem activi și noaptea dormim. Când lumina este prea slabă, corpul începe să secrete melatonină, hormonul somnului, așa că te vei simți obosit și letargic. Practic, organismul tău va înțelege că se apropie ora somnului, așa că se va pregăti de odihnă. Tocmai de aceea este important să ai parte de lumină suficentă pentru a rămâne activ și pentru a te putea concentra la treburile de zi cu zi.

Dacă ai un birou sau un atelier de lucru în locuința ta, asigură-te că lumina este suficient de puternică pentru a te ține în priză, însă nu atât de puternică încât să îți obosească ochii. Poți merge pe un corp de iluminat clasic, de tavan, și să amplasezi o veioză pe birou.

corpuri-de-iluminat

Tu ce corpuri de iluminat ai ales pentru locuința ta? Care a fost criteriul după care te-ai ghidat în alegerea lor?

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply