Cum folosim aerul conditionat astfel incat sa nu ne faca rau

0

Cum folosim aerul conditionat astfel incat sa nu ne faca rau (2)Verile sufocante si canicula, termen atat de des folosit in ultimii ani, au fortat oamenii sa isi gaseasca refugiul fata de caldura fie sub palarii, fie la umbra, dar cel mai bine pare a fi in camerele cu aparate de aer conditionat. Aparatul de aer conditionat, aparat electrocasnic devenit indispensabil in ultimele decade, este aparatul care micsoreaza umiditatea si temperatura, aduce confortul in locul mediului insuportabil si ne ajuta sa facem fata schimbarilor climatice care ne afecteaza vara. Willis Carrier, un inginer american, la data de 17 iulie 1902, a proiectat primul aparat de aer conditionat  din lume.

Citeste: Trucuri ca sa reduci costurile de intretinere, vara

Aceste aparate nu indeparteaza doar caldura. Daca le folosim rational, acestea pot preveni alergiile prin functia de filtrare a aerului din incapere (filtreaza praful si polenul), bolile respiratorii asociate poluarii si chiar crizele de astm. Un alt punct forte al aparatelor de aer conditionat sunt ca ajuta enorm cardiacii si batranii sa treaca mai usor peste provocarea caniculei intr-o incapere racita cu un astfel de aparat.

Tinand cont ca intelectul si activitatea fizica sunt influentate in mod negativ de caldura extrema, aerul conditionat este o modalitate buna de a reechilibra balanta. Aparatele de aer conditionat imbunatatesc conditiile de munca, ajuta la cresterea nivelurilor de performanta si contribuie la optimizarea activitatilor fizice si intelectuale, prin eliminarea influentelor negative ale caldurii extreme. Atunci cand temperatura mediului ambiant este mai redusa, oamenii transpira mai putin si implicit, se deshidrateaza mai putin, iar alt aspect interesant este ca un aparat de aer conditionat ne poate ajuta sa eliminam cat mai multi din alergenii nedoriti, cum ar fi praful sau polenul.

Daca aparatul de aer conditionat nu este intretinut in mod corespunzator sau este folosit la temperaturi foarte joase, acesta contribuie la aparitia multor probleme de sanatate (de la afectiuni minore pana la boli grave). Sistemul respirator este afectat atunci cand au loc schimbari bruste de temperatura, iar mucoasele membranelor si pielea se usuca. Riscuri crescute ale afectiunilor sistemului respirator sunt direct legate de intretinerea precara a aparatului de aer conditionat, implicit de prezenta mucegaiurilor (exista pana la 270 tipuri de mucegai) in mediul umed si racoros din interiorul unui astfel de aparat.

Se pot diferentia doua mari cauze ale problemelor de sanatate, direct corelate cu prezenta unui aparat de aer conditionat intr-o incapere: temperatura prea scazuta si igiena precara a aparatului. Multe dintre modele nu includ umidificatoare, astfel incat mucoasa nasului si a gurii se usuca si creeaza disconfort, iar mucegaiul este periculos, si din pacate nu poate fi descoperit cu ochiul liber intotdeauna.

Citeste si: Slaba eficienta energetica inseamna costuri mai mari la intretinere

Cum folosim aerul conditionat astfel incat sa nu ne faca rau (1)Cum sa folosim aparatul de aer conditionat astfel incat sa nu ne faca rau?

– Trebuie sa aerisim incaperile in care folosim aparatul de aer conditionat, periodic, pentru a permite aerului curat sa intre, pentru oxigenare si pentru improspatarea atmosferei.
– Sa respectam normele de instalare si intretinere ale aparatelor de aer conditionat (cel mai bine este sa apelam la personal specializat).
– Sa folosim aparatul de aer conditionat la temperaturi cat mai aproape de natural, intre 21 si 25 de grade Celsius.
– Sa tinem cont si de umiditatea din camera, folosind un higrometru daca aparatul nu este prevazut cu o asemenea functie, si sa pastram valorile umiditatii intre 60% si 70%.
– Sa curatam filtrele aparatelor o data pe luna.
– Sa curatam aparatul de aer conditionat, sa il dezinfectam si sa folosim substante care previn aparitia ciupercilor si care au, de asemenea, si proprietati antibacteriene.
– Daca petreceti doar putin timp in incaperea racita cu aparat de aer conditionat, va puteti proteja cu o bluza subtire suplimentara, sau cu o jacheta, astfel incat sa va acomodati mai usor la schimbarea de temperatura si sa nu fortati organismul sa o faca.
– Sa nu pozitionam aparatul in asa fel incat curentii de aer sa bata spre corpul uman, deoarece se pot provoca raciri locale ale unor portiuni, fapt ce creeaza disconfort.
– Nu instalati aparate de aer conditionat in camerele copiilor, deoarece se adapteaza mult mai greu la schimbarile bruste de temperatura, si nu este deloc indicat din punctul de vedere al ciupercilor si bacteriilor care pot popula un astfel de aparat.

Citeste si: Copertine exterioare pentru ferestre

– Directionati aparatul astfel incat curentul de aer sa se intalneasca cu corpul uman abia dupa ce se rasuceste pe mai multe laturi ale incaperii, deoarece in acest mod isi micsoreaza energia prin frecarea de pereti si obiecte.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto: freedigitalphotos.net/

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply