Cum fabrici pavele

0

Gheorghe Trandafir, Bucureşti

Arhiva Practic Idei
Stimată redacție,
Prin aceste rânduri doresc să-i răspund doamnei
Geanina Popescu din Bucureşti, care a scris la rubrica „Scrisoare de la tine” de la pag. 27 din nr. 2/2012 al revistei solicitând informații despre pavele.
Pentru a confecționa acele pavele pe care vi le doriți, vă pot informa că vă sunt necesare următoarele materiale: nisip, pietriş mărgăritar şi ciment, iar în cazul în care le doriți colorate, şi ceva oxizi.
Pentru a turna aceste pavele (dale) mai aveți nevoie de câteva matrițe (forme), care se găsesc de achiziționat la o firmă de profil. Din câte cunosc, aceste tipare se găsesc de diferite forme, mărimi şi grosimi şi costă între 5 şi 10 lei.
Cum procedați: pentru fața pavelei se pregăteşte un amestec de: ciment o parte, nisip o parte, oxid în funcție de intensitatea culorii dorite şi apă. Din acest amestec se toarnă un strat de 1,5 cm grosime pe fundul matriței, după care se bate uşor pe o suprafață plană pentru a se elimina bulele de aer din compoziție, ca viitoarea față a pavelei să fie netedă. Pentru restul volumului pavelei, se prepară un alt amestec format din o parte nisip, o parte pietriş mărgăritar, o parte ciment şi apă.
Se încarcă aceste tipare, se mai tasează puțin şi se nivelează partea de sus a tiparului cu o bară metalică, astfel încât grosimea pavelei să devină uniformă. Aceste tipare pline se aşază pe o suprafață plană şi se lasă 24 de ore la zvântat. În ziua următoare se dezlipesc cu mâna marginile tiparelor, a matrițelor şi se întorc cu gura în jos pentru a scoate aceste dale, care se depozitează una lângă alta şi se lasă la aer până la uscarea totală a acestora. Tiparele golite se curăță de eventualele impurități şi se începe un nou ciclu.
În cazul în care trebuie să cumpărați toate aceste materiale, este bine să faceți un calcul al investiției şi să vizitați un magazin de specialitate sau o firmă care produce aceste pavele, întrucât din câte îmi amintesc 1 mp de dale, adică 30-35 bucăți ar costa 40-50 lei.
Vă doresc succes şi multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply