Cum eviti problemele cauzate de beculetele instalatiei electrice

0

Orice stimul pe care ochiul il percepe ritmic, timp indelungat, in culori palide oboseste sistemul nervos si induce o stare de somnolenta, fiind de fapt o epuizare psihica, conform Elvirei Alexandrescu, psiholog la Medicover.

Cele mai sigure instalatii de brad sunt cele alimentate de baterii sau acumulatori. Aceste instalatii au, in general, ca sursa de lumina LED-urile care asigura functionarea indelungata datorita consumului scazut.

De ce este indicata folosirea instalatiilor cu surse de lumina LED?

Conform spuselor ing. Sorin Popa, acestea nu se incalzesc, produc culori mai intense si mai pure decat becurile clasice si consuma foarte putina energie electrica. De asemenea, posibilitatile de control sunt nenumarate daca se folosesc LED-uri tip RGB care pot emite un spectru foarte larg de culori.

Ce pericole exista in cazul becurilor cu incandescenta?

Aceste becuri, prezente in majoritatea instalatiilor de brad, se incalzesc si, in cazul intrarii in contact cu balonul de sticla, pot provoca arsuri. Trebuie acordata atentie alimentarii de la retea a sistemului care reduce tensiunea la valoarea necesara pentru instalatie.
In acest loc este singurul pericol de electrocutare, daca se varsa un lichid sau se intra in contact cu elemente aflate sub tensiune, de exemplu un stecher scos partial din priza, explica ing. Sorin Popa – (director tehnic la SC Zextar).

Exista riscuri pentru vederea copilului daca instalatia de brad functioneaza pe toata durata sarbatorilor?

Daca bradul este asezat intr-un colt al incaperii, iar copilul isi arunca din cand in cand privirea asupra beculetelor nu exista niciun risc. Numai daca ar sta nemiscat si cu privirea fixata in permanenta asupra lor ar trebui ca parintii sa fie ingrijorati.

In astfel de cazuri ar putea aparea probleme, insa, din experienta astfel de manifestari se intalnesc doar cazul copiilor epileptici, spune medicul primar oftalmolog Diana Stoenescu.

Exista instalatii de brad cu sonor care pot deranja?

Valorile maxime de decibeli trebuie sa fie inscrise pe ambalaj, pe carcasa produsului, sau să fie specificate in instructiunile de utilizare. Produsele de calitate slaba, chiar daca au inscrise aceste valori, este posibil sa nu fie respectate. Numarul de decibeli pentru confortul psihic in locuinta este cuprins in intervalul 20-30 db.

Lumina produsa de instalatiile de brad este slaba, nefiind periculoasa pentru ochi. In general, beculetele nu depasesc 3W, spune ing. Sorin Popa. Lumina beculetelor nu are nicio influenta asupra ochiului, deoarece intensitatea este mica, spune medicul primar oftalmolog Diana Stoenescu.


Productie: Roxana Popescu
Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply