Cum desfunzi singur chiuveta. Câteva sfaturi care funționează

0

Dacă din scurgerea chiuvetei vine un miros urât, de canalizare, și apa se elimină foarte greu, este clar, trebuie să intervii.

Cauzele înfundării chiuvetei sunt destule, de la diametrul prea redus al racordurilor de scurgere, la folosirea improprie a chiuvetei, în care se aruncă inclusiv resturi solide și, mai ales, curățarea greșită a vaselor în care s-au gătit cărnuri grase, mai ales de vită și oaie.

Dacă nu ștergi cu un șervet de hârtie grăsimea de pe tigaie și farfurii, ea va fi topită de căldura apei purtată de aceasta și apoi depozitată pe tubulatura de evacuare a apei, unde vor mai adera pe ea particule care par inofensive gen boabe de orez, zaț de cafea. Astfel, în timp se formează o pastă destul de rezistentă care va duce la înfundarea conductelor.

Acesta este și motivul pentru care uleiul ars nu se aruncă în chiuvetă, ci se colectează și se duce la reciclat. În plus, astfel contribui la protejarea mediului înconjurător.

Dar cum desfunzi totuși chiuveta? Poți încerca și soluții preparate în casă din bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie, oțet, sare.

Pui un plic de bicarbonat de sodiu în scurgere, apoi torni 1/2 pahar de zeamă de lămâie sau oțet alimentar, iar după 10 minute, când se termină reacția chimică, torni 2-4 litri de apă clocotită.

Amesteci 50 g sare, 50 g borax și 100 ml de oțet, pui în scurgere. După 20 de minute torni apă fiartă.

În 2 litri de apă fiartă pui 5 linguri de sare și 3 linguri de oțet, amesteci, apoi torni în scurgere.

Toarnă 500 ml de suc acidulat, 2 lingurițe de bicarbonat și după 20 de minute apă fierbinte.

Aceste soluții sunt eficiente în cazul depunerilor mici, dar bine este să cureți țevile și mecanic, cu un „șarpe” care ajunge și în conducta principală (în coloană). Se introduce direct în țeavă, după ce demontezi racordul chiuvetei. De cele mai multe ori bine este să înlocuiești și racordul, deoarece este greu de curățat mâzga depusă aici. Atenție când îl cumperi, sunt mai multe tipuri și mărimi.

Desfundătorul clasic, tip pompă, reușește să mobilizeze apa și să elibereze o parte din depunerile care obturează conducta de evacuare a apei. Acest instrument accesibil ca preț și un „șarpe” de desfundat țevi (un fel de cablu de 3-5 m care are în capăt o manivelă, pentru a putea fi rotit) trebuie să se găsească în orice casă.

Bicarbonatul este mereu un ajutor de preț! Presari o lingură de bicarbonat de sodiu în scurgere, torni 4 linguri de oțet și după 30 de minute torni 2-5 litri de apă clocotită. Apa fiartă ajută la mobilizarea depunerilor, de aceea se recomandă după orice soluție, chiar și după cele din comerț.

Citeste si: 7 idei pentru o bucătărie mai eficientă. Mici trucuri pentru orice gospodină

Sursa foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply