Cum cureti obiectele din metal, altele decat argitul

0

obiectele din metal (2)Află câteva trucuri care te vor ajuta să cureţi eficient obiectele din metal, altele decât argitul.

Cositorul este foarte popular printre obiectele făcute de artizani, iar unele dintre ele sunt atât de frumoase încât primesc un loc de cinste în casă. Cositorul este utilizat frecvent, fiind materialul perfect pentru bijuterii, vaze, rame pentru tablouri și sculpturi. Pe de altă parte, metalul este moale şi se poate zgâria uşor. Pentru a-l păstra curat și protejat, piese de cositor se curăţă cu o soluţie concentrată de săpun dizolvată în apă fierbinte. Foloseşte o cârpă moale din bumbac sau lână, care sa nu zgârie. După ce este curăţat trebuie lustruit cu o perie sau cu o bucată de pâslă.

Citeste si: Fier forjat in dormitor. O solutie inspirata

obiectele din metal (1)Unele piese din cositor pot fi tratate cu un agent de întunecare pentru a primi un aspect antic. Acesta nu ar trebuie lustruite, iar curatarea lor se face cu apă rece şi sapun.

Obiectele pătate de cositor sau de alamă se curăţă cu un amestec făcut din oțet alb şi făină, până rezultă o pastă ca smântâna groasă. Adaugă o lingură de sare. Foloseste o perie de dinţi veche şi moale şi freacă obiectele murdare sau patate cu acest amestec uşor abraziv, apoi clăteşte-le cu apă călduţă

Bronzul se curăţă cu apă în care se dizolvă puţin săpun, apoi se şterge cu o piele de căprioară.

Cuprul murdar se curaţă printr-o singură badijonare cu o pensulă înmuiată în suc de lămâie. Oţetul şi sucul de lămâie dar şi vinul alb fac să strălucească arama şi alpacaua. Strălucirea obiectelor din metal va fi mai durabilă dacă la final le lustruiţi cu hârtie de ziar.

Citeste si: Elemente decorative metalice. Sfaturi si idei

obiecte din metalObiectele de aluminiu se curăţă bine şi capătă un luciu deosebit dacă sunt frecate cu o cârpă înmuiată într-o soluţie de borax, obţinută prin dizolvarea a 30 grame de borax la un litru de apă, la care se adaugă 10 grame de amoniac. Soluţia trebuie să fie fierbinte, iar după curăţare se clăteşte bine cu apă fierbinte.

Obiectele din alamă se curăţă bine dacă sunt frecate cu cretă pisată în care se pune puţină zeamă de lămâie ori puţin oţet sau cu tărâţe de grâu îmbibate cu oţet. După ce se curăţă se şterg cu o cârpă moale unsă cu puţin ulei vegetal.

Obiecte din aramă se curăţă cu oţet. Umple un vaporizator cu oțet alb și stropeşte suprafața ternă a obiectelor. Presară apoi sare fină și frecă cu o cârpă moale. Clăteşte cu apa caldă. Aramă puternic oxidata va avea nevoie de mai multe tratamente similare.

Citeste si: Curata rapid si bine. Trucuri si idei

Obiecte de alamă se curăţă cu un ameste de suc de lămâie şi bicarbonat de sodiu, combinat până la consistență pastei de dinți. Frecati obiectul cu ea și lăsați-o să acționeze câteva minute. Clăteşte cu apa călduță. Pentru că alamă să dobândească și luciu, după ce a fost curățată, frecati-o cu puțin ulei de măsline aplicat pe o cârpă sau cu o piele de căprioară (fără ulei).

Afla cum se curata argintul si alte cateva trucuri.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply