Cum cultivi smochinul. Sfaturi si idei

0

cum cultivi smochinulVorbeam cu ceva vreme in urma despre smochinul in ghiveci si bucuriile pe care le aduce acesta. De dragul smochinului facem un pas mai departe si te sfatuim cum cultivi smochinul in gradina.

In primul rand daca te intereseaza sa afli cum cultivi smochinul in gradina, trebuie sa stii ca poti face asta cu succes in jumatatea de sud a tarii.

Al doilea sfat este sa alegi, dintre soiurile de smochin pe cel care face fructe fara sa aiba nevoie de polenizare, care este mai rezistent, creste destul de repede si produce fructe in primul an dupa plantare. Ideal este sa iei puieti crescuti de specialisti in pepiniere, acestea fiind cele mai bune si sigure alegeri.

Daca te intrebi cum cultivi smochinul, facem primul pas si vorbim despre plantarea smochinului. Plantarea se face timpuriu, inainte sa inceapa sa vegeteze, cel mai bine pana la finele lunii martie. La plantare adauga superfosfat si sare potasica in amestec cu mranita care trebuie sa acopere bine si indesat groapa de plantare.

Dupa plantarea trebuie bine udat bine (5-7 litri de apa), iar solul extras din groapa de plantare trebuie ridicat in musuroi, musuroi care se mentine si in timpul vegetatiei pana ce lastarii au cel putin 40 de centimetri.

Citeste si: Aronia, arbustul minune

Alegerea locului de plantare este esentiala de stiut atunci cand inveti cum cultivi smochinul. Trebuie tinut cont de exigentele speciei fata de factorii climatici, fiind preferat ca zona sa aibă temperaturi care sa nu coboare sub  -15 gade Celsius, valoare care este considerata pragul biologic de rezisteta pentru smochin.

Un truc. Planteaza smochinul pe terenuri insorite usor in panta, daca se poate, pentru o buna drenare a apei. In gradinile este ideal daca il plantezi la adapostul unor ziduri, pentru ca este protejat de curentii de aer si primeste caldura radianta acumulata in timpul zilei, dar la o distanta de cel putin trei metri de zid. Protejarea smochinului pe timpul iernii este obligatorie.

Smocinul are nevoie de apa putina, in perioada de vegetatie, dar este esentiala lumina soarelui, de care trebuie s aprofite cel putin 6-8 ore pe zi.

Fasonarea tulpinii se face dupa plantare. Sistemul sub forma de tufa este preferat pentru ca permite protejarea usoara in timpul iernii. Taierea se face din al doilea an si trebuie sa urmareasca un ax central cu 1-2 etaje cu 3-5 ramuri principale fiecare. Acestea se ramifica in ramuri de ordinul II si III. Nu se lasa ramificatii mai mari, pentru ca dimineaza productia. Taierea corecta creste productia de fructe si este una din etapele esentiale in ceea ce trebuie stiut despre cum cultivi smochinul.

Citeste si: Catina de gradinacum cultivi smochinul (2)

Pentru cei care vor sa afla totul despre cum cultivi smochinul mai trebuie supus ca trunchiul este de la 20-30 la 50-60 centimetri inaltime, la forma adulta.

Este foarte important de spus, daca vrei sa stii cum cultivi smochinul ca mugurii floriferi apar gupati impreuna cu cei vegetativi, asa ca dupa ce apar acestia trebuie in egala masura protejati, pana cand diferentele intre flori si frunze sunt evidente. Unele varietati de smochin fructifica numai daca sunt fecundate de o insectă (Blastophaga psenes), motiv pentru care este de dorit sa eviti aceste soiuri, daca vrei fructe.

Primele fructele apar la un an, cel mult doi de la plantarea smochinului la axila frunzelor, pe lastari din anii predecenti, un motiv in plus pentru care in primi doi ani nu se fac taieri, iar ramurile si frunzele trebuie toate protejate.

Citeste si: Gard viu vesnic verde. Cateva trucuri utile

O alta informatie pretioasa ca sa stii totul despre cum se cultiva smochinii este aceea ca in zona temperata, deci si la noi, mugurii floriferi de la a doua recolta se rup pentru ca nu au timp sa se maturizeze, iar daca sunt lasati scad productia din anul urmator la jumatate.

Foto: FreeDigitalPhotos.net/ hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply